Dostupni linkovi

Narazjašnjena smrt u kasarni Topčider


Prilaz kasarni Topčider, arhivski snimak
Prilaz kasarni Topčider, arhivski snimak

Porodice dvojice srbijanskih gardista ubijenih kod vojnog objekta na beogradskom Topčideru 2004. godine, zatražile su pokretanje istrage protiv nepoznatih izvršitelja dvostrukog ubojstva, objavili su njihovi pravni zastupnici.

Misteriju pogibije dvojice vojnika u beogradskoj kasarni Topčider nije razrešio ni dugo očekivani izveštaj americkog Federalnog istražnog biroa - FBI. Pre tri godine, 5. oktobra 2004, pripadnici Gardijske brigade Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović nađeni su mrtvi posle pucnjave u krugu tajnog vojnog objekta Karaš.

Nakon potpuno suprotnih nalaza Vojne istražne komisije i Nezavisne državne komisije o pogibiji dvojice gardista, nadležni istražni sudija zatražio je 28. decembra 2005. superveštačenje od američkog Federalnog istražnog biroa. Posle dugog čekanja izveštaj iz Sjedinjenih Americkih Država je stigao, ali bez konačnog mišljenja.

FBI je dostavio samo balisticki izveštaj koji, kako tvrdi advokat porodica stradalih vojnika Vladan Batić, u tom segmentu puno govori jer potvrđuje balistički nalaz Nezavisne komisije - koja je zakljucila da su gardisti ubijeni:

"Ovaj balistički nalaz isključuje mogućnost da je do smrti Dragana Jakovljevića došlo na način kako su to predstavili veštaci sudske medicine u vojnoj istrazi. Sećate se te tvrdnje da je vojnik Jakovljević, pošto je navodno ubio vojnika Milovanovića, podigao pušku i rafalno u sebe ispalio tri metka. Ovo naravno potvrduje da je neko, najpre, u njega pucao sa 2-3 metra pa onda prišao i iz još nepoznate blizine ispalio treći metak."

Pored misterije zbog čega je FBI tek posle 11 meseci od zvaničnog zahteva iz Srbije dobio materijal za analizu, ostalo je otvoreno i pitanje zašto američki Federalni biro za istrage nije uradio i sudsko-medicinsko veštačenje, već samo balističko i to bez davanja nalaza i mišljenja. Ante Bošković, advokat porodica stradalih vojnika, ocenio je da bez toga jednostavno nema rešenja:

"Odgovori na ona ključna pitanja na osnovu kojih bi se moglo zaključiti šta se desilo tog dana je izostao. Iz nekih razloga se time nisu eksplicitno bavili. Mogu da kažem da su oni napisali samo ono iza čega mogu da stanu - kakav je metak, odakle je ispaljen. O ostalom nisu hteli da se izjasne ili nisu imali nameru."

Za Božidara Prelevića, šefa Nezavisne komisije koja je istraživala

"Pretpostavljam da su balistickim veštacenjem iskljucili potrebu da se rslucaj Topcider, nije problem što FBI nije uradio sudsko-medicinsko veštacenje:adi sudsko-medicinsko veštacenje – nije potrebno mišljenje ako znate da je razdaljina od usta cevi do uniforme 3.5 metra. To iskljucuje mogucnost samoubistva. Prema tome ostaje ono što ja dve godine govorim a to je da istražni sudija uz pomoc policije traži pocinioce."

Kako slucaj Topcider nije zvanicno rasvetljen, od dana pogibije vojnika u javnosti su se povlacile razne price: od toga da su gardisti ubijeni jer su možda videli da se u podzemnom objektu Karaš skrivao neko od haških optuženika, pa i sam Ratko Mladic, do sumnje da su likvidirani u pokušaju da sprece kradu vojne imovine.

Vojnu istragu vodio je sudija Vuk Tufegdžic i zakljucio da su gardisti poginuli u medusobnom obracunu, najverovatnije posle svade, a i danas u izjavi za naš program stoji iza toga:

"Na osnovu svih tragova ono što smo mi utvrdili je apsolutno tacno. Smrtne posledice kod Dražena Milovanovica i Dragana Jakovljevica su nastale iskljucivo njihovim medusobnim dejstvom. Treceg lica nema."

Izveštaj FBI i njegovo poredenje sa balistickim nalazima nezavisne i vojne komisije Tufegdžic nije želeo da komentariše jer, kako je rekao, taj dokument nije video jer još službeno nije preveden:

"To je opet situacija dizanja prašine pre nego što se bilo šta uradi u sudu. To je – plasirati što pre nešto što odgovara toj strani. U sudsko-medicinskom veštacenju je kljuc rešenja - da li je Jakovljevic sam sebi naneo povrede ili te povrede ne mogu da se nanesu na nacin da ih covek sam sebi nanese. To rešava slucaj."

Javnost Srbije i porodice stradalih gardista i dalje cekaju razrešenje slucaja Topcider. Ocevi Janko Jakovljevic i Petar Milovanovic porucili su da nece odustati od potrage za istinom:

"Najviše smo ocekivali od ovog izveštaja iz Vašingtona medutim ni tu nismo dobili pravi odgovor. Zamolio bih sve ljude u vrhu da nam pomognu kako bi došli do prave istine."

"Tri godine je prošlo a istine nema. Mi tugujemo, ne znamo šta se desilo i šta ce da se desi. Nadamo se da ce pravda pobediti da možemo mirno da spavamo."

XS
SM
MD
LG