Dostupni linkovi

Tonga: Za popravku podvodnog kabla za telekomunikaciju potrebno 'najmanje' četiri nedelje


Erupcija - koju je vlada Tonge opisala kao "katastrofu bez presedana" - dovela je do toga da široki delovi Tonge budu prekriveni gustim pepelom

Ministarstvo spoljnih poslova Novog Zelanda saopštilo je da će za popravku ključnog podmorskog kabla koji je uništen u erupciji vulkana u Tongi možda trebati najmanje četiri nedelje.

Kabl je prekinut tokom erupcije vulkana u subotu, čime je praktično ovo pacifičko ostrvo odsečeno od spoljašnjeg sveta.

Erupcija je takođe izazvala cunami, u kome je stradalo najmanje troje ljudi.

Timovi su radili danonoćno kako bi obezbedili vitalne zalihe u regionu.

„Američka kablovska kompanija SubCom savetuje da će biti potrebno najmanje četiri nedelje da se kablovski priključak Tonge popravi“, navodi se u saopštenju novozelandskog ministarstva spoljnih poslova u sredu, prenosi BBC.

SubCom, izvođač radova na popravci više od 50.000 km kablova u južnom Pacifiku, rekao je da sarađuje sa telekomunikacionom kompanijom Tonga Cable na mobilizaciji broda za popravke kablova, preneo je Rojters.

Tonga nije mogla da uspostavi kontakt sa ostatkom sveta otkako je subotnja erupcija prekinula jedini podvodni kabl u zemlji na dva mesta.

Od tada je uspostavljena slaba komunikacija, omogućena samo preko nekoliko satelitskih telefona koje uglavnom drže strane ambasade u glavnom gradu Nukualofa. Mnogi građani Tonge koji su u inostranstvu od tada čekaju da čuju vesti od svojih voljenih.

Očekuje se da će telekomunikaciona kompanija Digicel danas uspostaviti privremenu 2G vezu koja daje prioritet glasovnoj i SMS komunikaciji, dodaje se u saopštenju.

Međutim, očekuje se da će veza biti "ograničena i neujednačena", pokrivajući oko 10 odsto redovnog kapaciteta.

Ovo nije prvi put da je jedini podmorski kabl u Tongi oštećen. Nalet lošeg vremena 2019. godine naneo je neočekivanu štetu kablu, uzrokujući skoro potpuni nestanak mobilnih i internet usluga za 100.000 stanovnika ove ostrvske države.

Amanda Watson, istraživač sa Odeljenja za pacifičke poslove Australijskog nacionalnog univerziteta, rekla je da je incident naglasio važnost telekomunikacija i pristupa internetu u ostrvskim državama Pacifika. Nekoliko njih ima samo po jedan podvodni kabl.

„Bilo bi idealno kada bi svaka zemlja mogla da ima više od jednog kabla, kako bi se obezbedio neki višak u slučaju da se jedan kabl ošteti“, rekla je ona.

Erupcija - koju je vlada Tonge opisala kao "katastrofu bez presedana" - dovela je do toga da široki delovi Tonge budu prekriveni gustim pepelom, što ometa avione za pomoć pri sletanju i isporuku preko potrebne hrane i vode za piće.

Strah i zebnje nakon erupcije koja je zbunila naučnike u Poloneziji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

Vlasti Novog Zelanda kažu da se očekuje da će glavna aerodromska pista u Tongi biti očišćena danas, nakon što su spasilački timovi i volonteri očajnički radili na uklanjanju pepela sa asfalta koristeći kolica i lopate.

Predstavnik UN-a za region je dodao da je čišćenje pepela na glavnom ostrvu Tongatapu bilo teže nego što se očekivalo, ali da je postignut dobar napredak i da se nada da bi se letovi mogli uskoro nastaviti.

„Mislili smo da će biti operativan (u utorak), ali još nije u potpunosti očišćen jer je padalo još pepela“, rekao je novinarima Jonathan Veich.

On je takođe pohvalio brzu reakciju Novog Zelanda i Australije u radu na slanju pomoći preko mornaričkih brodova, za koje je rekao da imaju sposobnost da desaliniziraju morsku vodu i obezbede sveže zalihe za lokalno stanovništvo.

U sredu je novozelandsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je vlada Tonge odobrila dolazak HMNZS Welllington i HMNZS Aotearoa, koji su u utorak poleteli sa Novog Zelanda, kao i aviona C130 Hercules kada se aerodromska pista oslobodi.

Ali zvaničnici Tonge su takođe izrazili zabrinutost da bi isporuke mogle da doprinesu širenju COVID-a, a zemlja je zabeležila prvi slučaj tek u oktobru prošle godine.

Subotnja vulkanska erupcija osetila se čak i u SAD. U Peruu su se dve osobe udavile u nenormalno visokim talasima, dok su plaže u blizini glavnog grada Lime zatvorene nakon izlivanja nafte.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG