Dostupni linkovi

U Srbiji se više toleriše pripadnost ekstremnim grupama nego činjenica da je neko transrodna osoba, kaže za RSE direktor Vojvođanskog građanskog centra Željko Stanetić.

On je, komentarišući napad na transrodnu osobu Dajanu Pospiš, koja je ranije bila članica ekstremističke organizacije Nacionalni stroj, rekao da je ovakav napad bio očekivan.

„Prosto žalosno je da to moram da kažem, ali ovo je bilo očekivano, posebno ako znamo iz kakvih krugova dolazi Dajana, odnosno ako znamo da je bila članica ekstremističke organizacije. Ovo je još jedan pokazatelj kompleksnosti položaja transrodnih osoba u Srbiji. Ali pokazuje i stanje u kom se naše društvo nalazi. Naime, ona ranije, kada je pripadala toj ekstremnoj zajednici bila prihvatljivija nego danas kada je ona postala druga osoba“, smatra Stanetić.

Dajanu Pospiš u utorak uveče u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu napao muškarac koji joj je poznat od ranije, uz povike: "Ubiću te, pederčino! Zaklaću te!!", navodi se u saopštenju organizacije Egal.

U saopštenju se dodaje da je Dajana uspela da pobegne od napadača i odmah je pozvala policiju.

Dajana Pospiš je ranije kao muškarac bila tri godine u zatvoru zbog više krivičnih dela širenja rasne, verske i nacionalne mržnje, a bila je i pripadnica zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj, pod imenom Dolf Pospiš.

  • 16x9 Image

    Norbert Šinković

    Diplomirao je na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radijskim novinarstvom počinje da se bavi još u srednjoj školi. Od 2011. dopisnik RSE.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG