Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obaveza društva - jednakost u različitosti


Hrvatsko društvo postaje tolerantnije, ali Hrvatska još nije zemlja u kojoj je lako biti drukčiji - od boje kože, seksualne orjentacije, tjelesnih sposobnosti do etničke pripadnosti – upozoravaju predstavnici manjina i nevladinih udruga.

Upravo zbog toga Židovska je općina u Zagrebu ovogodišnji Međunarodni dan sjećanja na holokaust odlučila obilježiti skupovima pod nazivom „Dani tolerancije - jednakost u različitosti.“

Kad se već mislilo da je napad na ljude druge boje kože u Hrvatskoj prošlost, koprivnički skinheadsi su se potrudili da ih se “ne zaboravi”.

Prije nekoliko dana, nedaleko samog središta grada, iza 8 sati uveče, dok je mirno šetao pločnikom, napadnut je s leđa tamnoputi nogometaš Slaven Belupa, Nicolas Niverge Nynkeu.

Mučki je udaren letvom po glavi i ruci, srećom samo je lakše ozlijeđen pa danas i dalje trenira, no kloni se izjava za medije jer “upravi baš nije drago”.

19- godišnji maskirani skinhead ubrzo je priveden, a u policijskom izvješću stoji kako se na napad na 28-godišnjeg Kamerunca odluči iz svojih “niskih pobuda, uvjerenja i mržnje prema osobama druge rase i boje kože“, samo zato što ga je sreo u šetnji gradom.

„Upravo zato što mislimo da hrvatsko društvo još nije doseglo onu razinu koju bi trebalo imati, holokaust je strašno važna tema, bez obzira što je od tada prošlo jako puno vremena, preko 60 godina”, kaže predstavnica Židovske općine Zagreb Sanja Tabaković – Zoričić i dodaje:

“Smatramo da je holokaust jedan dokaz da se on uvijek može okrenuti, da se jedan takav način razmišljanja i postuupanja uvijek može prema nekome okrenuti i da zbog toga treba educirat ljude da u njihovoj sredini žive i oni drugačiji, ali da ih time, što su drugačiji, ničim ne opterećuju niti ugrožavaju njihova prava.“

U Židovskoj će se općini u Zagrebu u iduća četiri dana održati i dva Okrugla stola, jedan pod nazivom “Holokaust i ljudska prava”, a drugi će biti
BAJRIĆ:
Hrvatska država, zbog pritisaka Europske Unije, čini neke pomake, a u stvarnosti se i dalje događaju nezamislive stvari ...
posvećen ugroženim skupinama u Hrvatskoj

„To su uvijek zapravo iste skupine: to su obično Romi, to su, na mnogo načina, invalidi, teško je reći da su to i Židovi, ali svakako spadamo u onu kategoriju 'drugačijih', a to su pripadnici svih manjina. Još uvijek postoji antagonizam prema Srbima. Srbima ne treba pomagati da oni opstanu, da kultura opstane, ali treba pomagati da se razina njihove 'ugodnosti' u ovome društvu digne i tako je ,nekako, kod svih.“

Predsjednik Udruge Romi za Rome Hrvatske, Bajro Bajrić tvrdi da hrvatska država, zbog pritisaka Europske Unije, čini neke pomake, a u stvarnosti se i dalje događaju nezamislive stvari, od fizičkih napada do nečeg što podsjeća na rasističke zakone, a dogodilo se, kaže Bajrić, jesenas, u Varaždinu, u vrijeme poznate varaždinske kulturne manifestacije “Spanzierfest” kad “gospoda u krinolinama, uz baroknu glazbu, šeću ulicama”

„Kad je jesenas bio 'Spanzierfest' u Varaždinu policija je negdje na granici između Varaždinske i Međimurske županije zaustavljala Rome, sve što je tamnije i crno, što potsjeća na Rome su zaustavljali. Čak su ih vodili u Policijsku postaju, tamo slikali i stavljali pod broj. Ja sam slučajno naišao i pitao sam ih 'što rade novi Jasenovac'?! Dosta je bilo polemike oko toga, zašto to rade, a ja znam odgovor, Romi kupe tu plastiku po kantama, a gospoda iz Varaždina nisu htjeli da im Romi svojom pojavom kvare sliku baroknog stila ...“

NEKE STVARI SE SPORO MIJENJAJU

Hrvatska je prošlost često bila krvava, a u pozadini toga je često stajala nesposobnost da se prihvati druge i drukčije", istakao je ovih dana novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović navješćujući da će u svom mandatu graditi Hrvatsku kao zemlju slobode, razumijevanja i tolerancije".

Predsjednik Grajdanskog odbora Zoran Pusić naglašava da je upravo za suzbijanje mržnje i netrpeljivosti prema drugima uzasno bitna javna osuda s najviših vrhova vlasti.

Hrvatska još uvijek ima nizak prag tolerancije prema drugima i različitima , mržnja , kaže Pusić nije nestala,samo je potisnuta, a najbolje se može vidjeti u raznim anonimnim komentarima na internetskim portalima gdje se izlijeva “u pregrštima”, zato treba biti osjetljiv, iako se stvari mijenjaju na bolje:

„Svatko tko ne pati od amnezije vidi taj napredak. Nekada proglašeni vođa cijelog naroda, Franjo Tuđman, od samog je početka izražavao vrlo problematične stavove, sretan što mu žena “nije ni Srpkinja, a niti Židovka”.Ta retorika je prošla, ali kako znamo da se takve stvari i danas događaju i znamo kuda one mogu odvesti cijelu zemlju, treba biti na te pojave netrpeljivosti prema drugima vrlo osjetljiv i educirati ljude da budu što otporniji na različite demagoge.“
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG