Dostupni linkovi

Togo povukao odluku o priznanju Kosova, izjavio šef diplomatije


Ministar spoljnih poslova, regionalnih integracija i dijaspore Togoa Robert Disej i srpski šef diplomatije Ivica Dačić u Beogradu, 16. januar 2023.
Ministar spoljnih poslova, regionalnih integracija i dijaspore Togoa Robert Disej i srpski šef diplomatije Ivica Dačić u Beogradu, 16. januar 2023.

Ministar spoljnih poslova, regionalnih integracija i dijaspore Togoa Robert Disej (Dussey) potvrdio je 16. januara u Beogradu "bezrezervnu podršku" teritorijalnom integritetu Srbije, prenela je Beta.

"Mi u Togou priznajemo samo jednu Srbiju, to je jedinstvena Srbija. Drago mi je da ste pomenuli povlačenje priznanja Kosova i to je definitivno", izjavio je on tokom susreta sa srpskim šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Dačić je prethodno rekao da je Togo povukao odluku o priznanju Kosova.

On je naveo da se povlačenjem priznanja otvara šansa za dijalog i pregovore, jer oni koji žele nezavisno Kosovo "žele da to učine prečicom ili preglasavanjem na određenim forumima".

Togo je priznao Kosovo 2014. godine nakon čega su tadašnji kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj i Robert Dusi potpisali u Prištini sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

Prema Dačićevim rečima Srbija je poslednjih godina posvećena razvoju odnosa sa afričkim zemljama, a Disej je jedan od "najvećih prijatelja Srbije u svetu".

Vlada Srbije je saopštila da je premijerka Ana Brnabić zahvalila Diseju na "principijelnom stavu" Togoa kada je reč o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Disej je u Beogradu razgovarao i sa premijerkom Brnabić o unapređenju saradnje, posebno u oblasti digitalizacije, nauke i napredne tehnologije.

XS
SM
MD
LG