Dostupni linkovi

Tmurne prognoze za godine koje dolaze


Glasanje na opštim izborima u oktobru 2010.
2010. je za građane BiH bila izuzetno teška. Još jedna u nizu onih koje će ostati upamćene kao lošije od prethodnih. Nacionalističke tenzije su rasle, glasnije no ikad prijetilo se raspadom države, ekonomska situacija nikad gora, rekordno povećan broj korisnika narodnih kuhinja, i tako u nedogled.

Crni mrak bh. stvarnosti donekle je razbila vizna liberalizacija, te izborni rezultat koji je prvi put u posljednje četiri godine pokazao da su građani BiH, umjesto stranaka s dominantno nacionalnom politikom, odabrali socijaldemokratski orijentisane.

Tako je kraj 2010. označio ne samo kraj jedne godine, već i kraj četverogodišnjeg političkog perioda koji se za bh. društvo pokazao devastirajućim. Prema profesoru na sarajevskom Filozofskom fakultetu, Enveru Kazazu, protekli je period bio obilježen produciranjem krize.

„I to, prije svega, ustavne krize u BiH, pri čemu valja napomenuti da je Dodik uspio da „podržavi“ Republiku Srpsku i da je postavi kao neupitnu kategoriju. Nakon pada aprilskog paketa dolazi prudski sporazum, koji nije uspio, pa dolazi butmirski sporazum, i unutar političkog konteksta između Silajdžićevog bošnjačkog nacionalizma i bosanskog bošnjakocentričnog unitarizma, na ruku je kompletna situacija išla Dodikovom separatizmu. U međuvremenu, Čović je odigrao majstorsku ulogu: hrvatski politički faktor koji je bio nerelevantan i koji je bio potpuno marginaliziran, preko Čovićevog saveza sa Dodikom, postao je vrlo važan u BiH. Dodik je, vješto manipulirajući Čovićem, uspio da krizu sa razine Dejtonskog sporazuma prebaci na Vašingtonski sporazum i na problem bošnjačko-hrvatskog odnosa“, navodi Kazaz.

I dok se producirala kriza, nacionalizam je poslužio kao maska za poražavajuće političke rezultate, osobito u oblasti ekonomije, ocjenjuje istoričar Vuk Bačanović.

„To je povećanje nezaposlenosti, povećanje socijalne bijede, nacionalistička prikrivanja smiješnim i lažnim ideologijama istinskih problema ove države, a to je da je ona postala ekonomska kolonija, da njenim finansijama upravljaju strane banke, da upravljaju korumpirani političari koji ne ukazuju na prave probleme. Trenutno društveno uređenje bazirano je na surovom kapitalizmu gdje se bogatstvo koncentriše u rukama malog broja ljudi, dok ostalima ostaju mrvice da se oko njih bore, da bi se, zatim, plasirale ideologije kojima bi se ljudima odvratila pažnja od onoga što je konkretno, a to je njihov socijalni položaj“,
ocjenjuje Bačanović.

Rimejk zone sumraka


Svi parametri bh. društva bili su u silaznoj putanji - od ekonomije do ekologije - ocjenjuje profesor sa Filozofskog fakulteta u Banjaluci, Miodrag Živanović.
Red ispred narodne kuhinje u Sarajevu - fotografija iz arhive

„Nažalost, opet su pobijedile nacionalne partije, i to, ja mislim, čak ubjedljivije negoli '96. Mi sada imamo jedne socijaldemokrate u koaliciji sa SDA, druge socijaldemokrate u koaliciji sa SDS-om i vjerovatno sa partijama hrvatskog nacionalnog predznaka. Kao da se događa rimejk onoga što je bilo '96. I ponovo smo u zoni sumraka. Formalno se, naravno, pobjednici izbora zovu socijaldemokrati, ali se, doista, ne radi o tome. Radi se, nažalost, o formiranju nacionalnih blokova u BiH, gdje ćemo imati klubove srpskih, hrvatskih i bošnjačkih predstavnika, a ne klubove poslanika po ideološkom predznaku, dakle da li je neko liberal, socijaldemokrata, nacionalista itd. Ja mislim da to može značiti, nažalost, i ono što bi se moglo definisati kao kraj Bosne i Hercegovine, kraj načina života koji je ovdje funkcionisao čak i pod etničnom matricom sve do sada“, smatra Živanović.

U posljednje četiri godine stanje ljudskih prava spustilo se ispod ljestvice prihvatljivog, a potvrđena je i segregacija nakon presude Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju Sejdić -Finci. Predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH, Vera Jovanović, kaže kako je zastoj i preblaga riječ.

Jovanović: Vlast rastrošno troši novac, administrativni aparat je ogroman, on je neefikasan i on uglavnom služi za zapošljavanje nepodobnih, nezbrinutih političkih kadrova, a i članova porodice.

„Sudovi su neefikasni, postupci traju jako dugo, sudske odluke se ne izvršavaju. Vjerovatno se sjećate da je u Federaciji, čak i pojedinim zakonima, bilo zabranjeno izvršenje sudskih odluka koje su se odnosile na određene naknade štete. Na ishode postupaka i dalje ima uticaja politika. Nismo zadovoljni niti radom Tužilaštva, gdje je izostao progon onih nosilaca vlasti koji su upleteni u korupciju, organizovani kriminal, ili se, ustvari goni samo minorne slučajeve. Zatim, imate diskriminaciju među pojedinim korisnicima socijalnih prava. Postoje sredstva koja se izdvajaju za socijalnu zaštitu, međutim, ne raspoređuju se prema objektivnim potrebama, nego prema političkim sklonostima i nastojanjima da se kupe političke elite i, nažalost, socijalni mir. Vlast rastrošno troši novac, na svim nivoima, administrativni aparat je ogroman, on je neefikasan i on uglavnom služi za zapošljavanje, nažalost, nepodobnih, nezbrinutih političkih kadrova, a i članova porodice. Ta vlast donosi nastavak kontrole, ne samo svojih građana, nego i materijalnih resursa. Stoga se nikako, ili nedovoljno, nisu primjenjivali zakoni koji su trebali da spriječe korupciju, nepotizam“, kaže Jovanović.

Lijepe riječi na prazan želudac

Vlast je, tako, blokirala demokratske procese kako bi se održala, a svoj opstanak pospješila korupcijom. Ono što nije uradila prošla, očekuje se od nove vlasti.

„Očekujemo da se usvoji određeni set zakona, poput zakona o pristupu informacijama, da se usklade entitetski sa državnim, da se dobiju kaznene odredbe, da se izmijeni i dopuni zakon o sukobu interesa, da se počne raditi na izradi zakona o zaštiti onih ljudi koji prijavljuju korupciju i, također, da se pristupi izradi zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine, ali da se pristupi na jedan ozbiljan način, a ne da to bude samo zakon čisto da postoji zakon, nego da to zaživi",
kazao je Emir Đikić, predsjedavajući Odbora direktora Transparency International BiH.

Nacionalizam u bh. društvu jačao je tokom četverogodišnjeg mandata, a obilježen je stavom bivšeg visokog predstavnika u BiH, Pedija Ešdauna, da se s nacionalističkim strankama može pregovarati, te da se oni mogu reformisati. To se pokazalo nemogućim, vjeruje profesor sa fakulteta Političkih nauka u Sarajevu, Asim Mujkić. A nemoguće je i da se na takvoj matrici dogodi nešto drugačije.
Asim Mujkić, Foto: Enis Zebić

„U naredne četiri godine možemo očekivati potpunu radikalizaciju, koja je već sada, možemo reći, prisutna, a koju još prati odsustvo volje međunarodnih elemenata prisutnih u BiH i oko nje. Možemo reći da u naredne četiri godine možemo očekivati potpuni trijumf etnonacionalizma, da će ova zemlja biti, de facto, raščlanjena na tri entiteta unutar kojih će se razvijati jedan diskriminatorski, profašistički poredak. Ništa lijepo nas ne očekuje u naredne četiri godine bez značajnije intervencije OHR-a, a vidimo potpuno odsustvo bilo kakve aktivnosti OHR-a, da se sada svodi na to da će podržati sve ono što se tri strane dogovore. Šta ako se dogovorimo da gradimo jedan diskriminatorni poredak? Šta ako se dogovorimo da živimo u jednom potpuno rasno etnički podijeljenom društvu? Da li će nas podržati Evropska unija? Bojim se da idemo u jednu daljnju fašizaciju, u jednu daljnju degradaciju“,
smatra Mujkić.

Dodatno ugrožena industrija

Etnička matrica je već postala apsolutna, a lijepe riječi političara teško će pasti na prazan želudac građana u narednom periodu, kaže Živanović.

„Ove riječi koje su politički usmjerene, ne moraju značiti ništa, i vjerovatno neće značiti ništa, ako nama hljeb bude pet maraka, ako već ova poskupljenja koja su krenula pred Novu godinu ugrožavaju direktno opstanak ljudi. Šta raditi? Sve skupa mi se čini da nas čekaju, ne samo ove godine, nego i u drugim godinama, teža vremena negoli ova koja smo proživjeli. A to nije dobro za bilo kog čovjeka koji živi ovdje“,
ocjenjuje Živanović.

Kriza vlasti koja je bila na državnom nivou sada će zahvatiti Federaciju, predviđa Enver Kazaz.

„Pri čemu najbolji mogući paket ustavnih promjena, predviđen u Platformi, bojim se da može propasti zbog loših taktičkih poteza šefa SDP-a i secesionističkih poteza Dragana Čovića, koji je najbolji instrument u Dodikovim rukama i u njegovim nastojanjima da podržavi RS“, kaže Kazaz.

Mada se čini da je kulminacija dosegnuta 2010. godine, ukidanjem carina na uvoz roba iz EU dodatno će biti ugrožena bh. industrija koja je ionako na koljenima, procjenjuje Bačanović.

„Naša prehrambena industrija nije u stanju izdržati jeftino smeće, tako se moram izraziti, koje će nam se ovdje uvoziti. Dakle, imaćemo propast prehrambene industrije, povećanje nezaposlenosti, samim tim se budžet neće moći puniti, samim tim nećemo moći vraćati kredit iz stand-by aranžmana Međunarodnom monetarnom fondu, bićemo prisiljeni, u krajnjoj liniji, da prodamo BH Telekom, da prodamo Elektroprivredu, ili će biti raskomadana, kako se to već govori, pa prodana u nekoliko dijelova. Ja ne mislim da imamo kulminaciju, nego da će nacionalizam i druge rigidne ideologije u takvoj ekonomskoj situaciji vlastodršci još više ojačavati da bi se držali na vlasti“, rekao je Bačanović.

Mada su izbori donijeli promjene, većina ih je tek na papiru. Postizbornim kalkulacijama sve se vraća na prvobitno stanje. Sudeći po do sada viđenom, analitičari predviđaju da budućnost neće biti ništa drugo nego nastavak prošlosti.
XS
SM
MD
LG