Dostupni linkovi

Hrvatska: Tko će preuzeti kormilo HDZ-a


Čelništvo HDZ-a u susretu s novinarima, prosinac 2011.
Čelništvo HDZ-a u susretu s novinarima, prosinac 2011.
Dvije tisuće i dvjesto izaslanika 15. općeg sabora HDZ-a sljedeće će nedjelje do dugo u noć birati svog novog predsjednika ili predsjednicu.

Kandidati su dosadašnja predsjednica stranke Jadranka Kosor, njen aktualni zamjenik, bivši ministar zdravstva Darko Milinović, bivši ministar unutarnjih poslova i nekadašnji bliski Mesićev suradnik na čelu tajnih službi Tomislav Karamarko, bivši potpredsjednik za Investicije u Kosoričinoj vladi Domagoj Ivan Milošević i favorit obitelji Tuđman, liječnik Milan Kujundžić.

U početku najviše se šansi pridavalo Kosorici i Milinoviću, ali posljednjih dana mediji govore o Karamarku kao favoritu. Povratnik u HDZ potkraj Sanaderovog mandata, on je u kampanji za prošle parlamentarne izbore preuzeo desnu retoriku kako bi – uspješno – blokirao izbor kandidata stranaka desnice, a sada s tom retorikom nastavlja - kazao je kako je za njega koaliranje HDZ-a sa srpskom strankom SDSS bilo „ponižavajuće“, a da se u Kumrovcu „danas pleše Žikino kolo i razvlače petokrake pod kojima se razarao Vukovar“ i da se protiv toga treba boriti. Međutim, kako je dosadašnji tijek kampanje prepun niskih udaraca, i on je dobio svoje.

U početku najviše se šansi pridavalo Kosorici i Milinoviću, ali posljednjih dana mediji govore o Karamarku kao favoritu.

Darko Milinović, koji također računa na glasove desnog dijela izaslanika, pita Karamarka zašto se ranije nije digao protiv korupcije i kriminala:

„Zašto u posljednjih osam godina nije – a bio je na čelu tajnih službi i MUP-a – spriječio ovakve zarmjere kriminala, zaštitio nacionalne interese? Ako to Tomislav Karamarko ne odgovori u roku od dan-dva, pozivam ga javno – povuci svoju kandidaturu, jer ti si taj koji je suodgovoran za ovakve razmjere korupcije u Hrvatskoj!“

A kada je Karamarko odgovorio da je baš njegovim postavljanjem za ministra sve počelo, odmah mu je odgovorila Jadranka Kosor, s tezom da je borbu protiv korupcije povela – ona, i nitko drugi:

„Gospodin Karamarko koji se kao ministar unutarnjih poslova poziva na svoju borbu protiv korupcije nije bio tako snažan i odlučan prije nego što sam ja došla na čelo Vlade.“

Karamarko nije ostao dužan ni Milinoviću, podsjećajući da ga se spominje u aferi Fimi media kao korisnika „crnih fondova“:

„Apsurdno je da takve optužbe izriče čovjek čije se ime provlači na suđenju u kontekstu 'crnih fondova' kao jednog od onih koji su redovito posjećivali stranačku blagajnu.“

Kosor najbolji izbor

Potreba pretvaranja HDZ-a iz populističkog pokreta kakav je bio u devedesetima u uljuđenu građansku stranku desnog centra nešto je o čemu se govori već više od decenije. Koji bi od kandidata ili kandidatkinja mogao povesti HDZ u tom smjeru, od čega bi profitirala i cjelina hrvatske politike?

Marinko Čulić
Marinko Čulić
Politički analitičar Marinko Čulić u izjavi za naš radio kaže kako bi tu najbolji izbor bila Jadranka kosor, što ne znači da će ona biti i izabrana.

„“Ona je među svim ovim ljudima jedina osoba kontinuiteta u onim boljim stranama HDZ-a – to je otvaranje prema Europi, gašenje najvećih gejzira unutarstranačkog nacionalizma, pa i šovinizma, koketiranja sa Pavelićem itd. Sve se to u njenom slučaju najmanje vidi i najmanje je se prima“, ocjenjuje Marinko Čulić.

Iz te perspektive, drugi kandidati „pecaju“ potporu na lošijim stranama HDZ-a.

„Od vraćanja Tuđmanu kao nekakvom novom Pijemontu, do uzburkavanja nekih ipak relativno ugašenih strasti prema Srbima, prema komunistima itd.. Sve to ima i kod nje, ali u manjoj mjeri i mislim da bi ona bar po logici najmanje lošeg izbora bila najbolje rješenje“, smatra Čulić.

Koji kandidat naviše odgovara konkurentskim socijaldemokratima? Po Čulićevoj ocjeni, iako kratkovidno i kratkoročno idu na opciju“čim gore, tom bolje“, i za njih bi bila bolja Jadranka Kosor kao konstruktivan partner.

„Ali, baš zato što ne gledaju daleko, nego samo malo ispred svoga nosa, oni bi najviše voljeli nekog desnog zelota, dakle tipa Kujundžića, pa možda i Karamarka – mada ja njega uopće ne bih potcjenjivao; narednih dvije-tri godine ovih velikih turbulencija u zemlji, pa i šire u Europi rade za jednog takvog političara. Dakle, misli da bi oni najviše voljeli opciju Kujundžić – Karamarko, a objektivno bi morali željeti da to bude Kosor“, zaključuje Čulić.
XS
SM
MD
LG