Dostupni linkovi

Tko će platiti 'vučji pir' u Livnu, ali i diljem BiH?


Ilustrativna fotografija
U livanjskom kraju nije rijetkost da vukovi napadnu stado ovaca. Međutim, neobično je da u ovo doba godine napadaju u čoporu, i to usred naseljenog mjesta. Ovčari strahuju, trpe velike štete, dok vlast i lovačka udruženja sve provlače kroz birokratsku proceduru, za koju se već unaprijed zna da nema efekta ni koristi po oštećene.

U posljednje vrijeme vukovi se sve češće spuštaju do naseljenih mjesta u livanjskoj općini. Bez straha prelaze lokalne prometnice, tu i tamo izazovu strah kod stanovništva, ali nanose štetu i gubitke u stočnom fondu. Najnoviji slučaj u Livnu zabilježen je u naselju Sturba, nedaleko od grada na imanju Rafaela Šeremeta, vlasnika stada od 300 ovaca. Rafael je, kao i ostali ovčari, naviknuo da vukovi napadaju stada ovaca na ispaši po planinskim proplancima i pašnjacima, no ne događa se tako često, pogotovo ne u ovo doba godine, da u naseljenom mjestu, gotovo na kućnom pragu, naprave pravi vučji pir. Unatoč dobro utvrđenom toru, to iskustvo je, nažalost, osobno doživio:

„Točno u 4.25 je pastir - radnik, djelatnik moj, izlazio. Sve su bile u mirnom stanju, ležale, nije bilo nikakvih znakova. A brat mi je izašao nešto malo iza šest sati da malo prohoda, i dojurio je meni u kuću, sav izbezumljen: ’Udavio ti vuk ovce!’“

U tom napadu sudjelovalo je više vukova, budući su seljani kazali kako su tog jutra vidjeli šest-sedam vukova kako oko 6 sati prelaze preko lokalnog puta. Na naše pitanje kolika je ukupna šteta, Rafael odgovara:

„Ukupna šteta je tri ovce udavljene i četiri janjeta zaklana u toru, a o četiri janjeta nema nikakvih tragova, izvučena su kroz matu i odnesena. Dvije ovce su naklane, trenutno su u štali, i dva janjeta od tri mjeseca, nije ih mogao kroz matu izvući, gore su u štali. Hoće li preživjeti, ne znam.“

Na lice mjesta izašli su predstavnici županijskog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te pozvali predstavnika lovačke udruge „Cincar“ koja gospodari tim lovnim područjem. Tajnik udruge Ivan Jozić kaže:

„Tor je dobro ograđen. Po kazivanju vlasnika Šeremeta, udavljeno mu je nekoliko, oko desetak komada mu fali, tako da je komisija iz Ministarstva poljoprivrede napravila očevid i zapisnik, i to je sve što se može vidjeti. Po njihovoj priči, navodno su vuci.“

„Navodno su vuci“, kaže predstavnik lovačke udruge, tako da oštećeni ovčari, uz svu štetu i uznemireno stado, još moraju dokazivati i koji predator je napravio masakr:

„Sve bi trebao utvrditi vještak, kojega kod nas momentalno nema. Napravi se zapisnik i pozvaće nekoga od nas da potpišemo zapisnik skupa sa vlasnikom ovaca. Tako procedura slijedi, vidjeće se šta ćer se dalje uraditi.“

Budući da u Bosni i Hercegovini vuk nije zaštićena životinja, i Rafael će se, kao i većina stočara, suočiti sa problemom naknade štete. Po zakonu bi je trebala isplatiti lovačka udruga, što se rijetko događa, te im jedino preostaje pokretanje vrlo neizvjesnog sudskog postupka - samo da ne bude po onoj narodnoj „ujeo vuk magarca“.
XS
SM
MD
LG