Dostupni linkovi

Srpske nekretnine u Crnoj Gori dodatno oporezovane?


Tivat, arhiv
Tivat, arhiv
Anonimni Beograđanin koji navodno 25 godina ima kuću na crnogorskom primorju, podnio je tužbu protiv Crne Gore Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, jer smatra da su Srbi - vlasnici nekretnina u Crnoj Gori diskriminisani jer, navodno, plaćaju veći porez od državljana Crne Gore.

Prema informacijama nadležnih organa, anonimni penzioner iz Beograda koji je navodno tužio Crnu Goru sudu u Strazburu nije u pravu kada kaže da se stranim državljanima u Crnoj Gori razrezuje veći porez na nepokretnosti u odnosu na državljane Crne Gore.

Na optužbe da diskriminiše strane državljane, prvo je, prije nekoliko dana, reagovalo crnogorsko Ministarstvo finansija, saopštivši da porez na nepokretnosti određuju lokalne samouprave, kojima pripada i prihod od te dažbine, te da se stopa poreza određuje na osnovu Zakona o porezu na nepokretnost.

"Stopa poreza je proporcionalna, a lokalna samouprava odlučuje koliki će porez biti po osnovu vrste nepokretnosti", saopšteno je tada.

"Srpski vlasnici nekretnina u Crnoj Gori, plaćaju porez na imovinu, prosječno, 150 odsto veći porez, što
Sekretar za finansije i ekonomski razvoj Skupštine opštine Tivat objašnjava da je jedina razlika u visini poreza za vlasnike objekata koji imaju lične karte sa prebivalištem van Tivta.
znači da su prema odlukama lokalnih samouprava diskriminisani"
, izjavio je, potom, srbijanskim medijima, anonimni Beograđanin koji, navodno, već četvrt vijeka ima kuću u Tivtu.

Prema objašnjenju sekretara za finansije i ekonomski razvoj Skupštine opštine Tivat Ivana Novosela, može se zaključiti da ne postoji nikakav porez za strance, već da ima i crnogorskih državljana koji porez izmiruju po višoj stopi.

,,Objekti koje posjeduju lica sa prebivalištem van Tivta oporezuju se većom poreskom stopom u odnosu na rezidente, odnosno one koji imaju prebivalište. Prebivalište se dokazuje ličnom kartom. Znači, ako imate ličnu kartu koja je izdata u Tivtu podrazumijeva se da imate prebivalište i imate manju stopu poreza po tom osnovu. Inače, svi drugi parametri ostaju isti i imate oslobađanje po osnovu broja članova domaćinstva. Znači, oni koji imaju kuće ili stanove za odmor nemaju to oslobađanje po osnovu broja članova domaćinstva i zato su ti porezi veći. To nije samo slučaj sa strancima već sa svima onima koji nemaju prebivalište u Tivtu. Imamo slučajeva da nam vlasnici imovine koji su iz Kotora i drugih crnogorskih opština i drugih država regiona i svi podliježu istom aršinu"
, kaže Novosel.

Odokativne procjene


Podsjetimo, prije nekoliko dana Beograđanin V. S., je obznanio da je podnio tužbu sudu u Strazburu, jer smatra da su Srbi, vlasnici nekretnina u Crnoj Gori obespravljeni, a da je prethodno tužbe podnosio i sudovima u Crnoj Gori.

"Plaćamo turističku taksu i još nam prijete da će nam, pored ekološke koju plaćamo kad ulazimo u Crnu
Beograđanin V. S.tvrdi kako nije u redu da Srbi u Crnoj Gori plaćaju sve tri puta više, dok Crnogorci u Srbiji imaju ista prava kao i državljani Srbije.
Goru, uvesti da i turističku taksu plaćamo odmah na granici"
, objašnjava V.S., za koga nije u redu da Srbi u Crnoj Gori plaćaju sve tri puta više, dok Crnogorci u Srbiji imaju ista prava kao i državljani Srbije.

"Hoću da plaćam porez po tržišnoj cijeni nekretnine, da se oporezuje imovina, a ne ličnost"
, dodaje ovaj beogradski vlasnik nekretnine u Tivtu, koji optužuje i opštinske službenike da, po svom nahođenju, razrezuju porez.

Sekretar za finansije Tivta Ivan Novosel kaže da takva mogućnost apsolutno ne postoji.

,,Nema odokativne procjene utvrđivanja poreza jer imaju odluke, zakon o porezu na nepokretnosti, ima odluka opštinska, metodologija za utvrđivanje vrijednosti objekta i samim tim poreza. Znači, radi se u skladu sa tim odlukama. Znači, program je jedinstven za sve, sve se radi kompjuterski tako da nema prostora za službenike da unose dozu, da kažem ličnog i oporezuju različito iste objekte, koji imaju isti tretman u istoj zoni. Tako da su parametri jednaki za sve"
, tvrdi Novosel.

Povodom ocjena koje dovode u pitanje kvalitet rada lokalnih organa, funkcioner opozicionog Pokreta za promjene Miloš Bigović smatra da je neophodno izgraditi povjerenje u opštinske službe, odnosno, da postoji prostor za povećanje njihovog kvaliteta.

,,Smatram da je potreban mnogo veća efikasnost naših lokalnih samouprava, mnogo veća angažovanost na terenu i konkretnim primjerima da se pokaže da nema apsolutno nikakvih dvostrukih aršina po tom pitanju. Smatram da lokalna zajednica i lokalno stanovništvo, kao i oni koji imaju neku vezu sa crnogorskim primorjem, treba da imaju povjerenje u lokalne samouprave i da sve informacije koje su im potrebne po tom pitanju, apsolutno zatraže kod nadležnih u lokalnoj samoupravi"
, zaključuje Bigović.
XS
SM
MD
LG