Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Podsećanje na Dan mladosti


Sećanje na Dan mladosti, 25. maj 2010. Fotografije uz tekst: Vesna Anđić
Nekoliko hiljada ljudi iz svih krajeva bivše Jugoslavije posetilo je Kuću cveća u Beogradu, gde je obeležen 118. rođendan Josipa Broza Tita, koji je preminuo pre trideset godina.

Predstavnici različitih udruženja i komunističkih pokreta iz nekadašnjih republika SFRJ tačno u podne ispred Muzeja 25. maj predali su štafete mladosti, koje su se za života bivšeg neprikosnovenog lidera države nosile u čast njegovog rođendana.

Štafete mladosti stigle su iz Podgorice, Bačkog Gradišta, Skoplja, Sarajeva, Rijeke i Umaga - odakle je jednu ponela zajednička hrvatsko-slovenačka delegacija građana.

Na Titov rođendan lepo su se proveli i prodavci suvenira, jer su dobro zaradili. Zastave SFRJ sa petokrakom prodavale su se kao alva, tražene su bile i šolje i značke sa likom preminulog maršala, ali su spsolutni hit bile majice na kojima je ispisano Josip Broz – dobar skroz.

U SFRJ rođendan Josipa Broza Tita proslavljan je kao Dan mladosti.

Tog dana na stadionu JNA, gde je održavan slet, Titu je uručivana štafeta mladosti koja je simbolizovala poštovanje i ljubav mladih prema njemu. Josip Broz umro je 4. maja 1980. godine u Ljubljani.

Poslušajte atmosferu i ceo prilog:*****
Pročitajte i ovo:
Titovim naslednicima donji veš i olovke

Niko se ne može usporediti sa Titom

Fenomen "Titomanije"
Istine i zablude o Titu
Tito - 30 godina poslije
Independent: Titovo nasljeđe je na Balkanu još živo
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

XS
SM
MD
LG