Dostupni linkovi

Protesti u Tirani zbog dolaska Vučića


Protesti u Tirani
Protesti u Tirani

Hiljade osoba je izašlo 20. decembra na ulice Tirane, u znak protesta zbog dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Protest je organizovao bivši premijer Salji (Sali) Beriša.

Vučić u Tirani, glavnom gradu Albanije, boravi u okviru regionalne inicijative “Otvoreni Balkan”.

Beriša je u govoru pred okupljenima rekao da je protest organizovan protiv projekta „Otvoreni Balkan“, koji je, prema njegovoj oceni, nastoji da vrati srpsku hegemoniju na Balkanu.

„Ustajemo u odbranu interesa albanske nacije. Ovo nije protest protiv regionalne saradnje. Ovo je protest protiv projekta koji su odbacile Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo, projekta koji za cilj ima samo uspostavljanje srpske hegemonije u regionu“, rekao je Beriša.

Okupljeni na protestu su zapalili srpsku zastavu, koja je bila postavljena na gradskom bulevaru Mučenici nacije.

Zapaljena zastava Srbije tokom protesta
Zapaljena zastava Srbije tokom protesta

Potom su se mirno razišli.

Beriša je prethodno na svom Facebook nalogu objasnio da organizuje protest jer je Aleksandar Vučić „ministar (bivšeg predsednika Srbije Slobodana) Miloševića, te da se nije izvinio za zločine nad Albanacima.

„Kosovo i dalje ima otvorene rane za koje je Vučić jedan od glavnih krivaca. Osim toga, on negira zločine, masakre i genocid počinjen nad kosovskim Albancima u ratu, tako da nije dostojan da bude dočekan u Tirani, a još manje da se sarađuje sa njim“, napisao je Beriša.

U međuvremenu je iz Policije u Albaniji najavljeno da će biti pojačane mere bezbednosti u Tirani.

Protesti u Tirani, 20 decembar 2021.
Protesti u Tirani, 20 decembar 2021.

Prema objavljenoj agenda, premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić će 20. decembra prisustvovati radnoj večeri u Eljbasanu.

Potom će u utorak, 21. decembra, trojica lidera održati sastanak u Tirani, na koji će, putem video linka, učestvovati i komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji.

Regionalnu inicijativu “Open Balkan” (Otvoreni Balkan) su 2019. godine, u cilju unapređenja regionalne saradnje, pokrenuli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makednonije Edi Rama i Zoran Zaev. Do jula ove godine ova inicjativa je bila poznata pod neformalnim nazivom “Mini-Šengen”.

Kosovo odbija da se priključi ovoj inicijativi jer smatra da je ona štetna za Kosovo.

Kancelarija za Kosovo Srbije: Vučić za regionalnu saradnju

Iz Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije ocenili su u ponedeljak, 20. decembra, da će zvanični Beograd, kako kažu, biti za regionalnu saradnju uprkos „ekstremističkim grupacijama“.

"Dok se predsednik Aleksandar Vučić zalaže za regionalnu saradnju, mir i stabilnost kroz inicijativu Otvoreni Balkan, ekstremističke grupacije na sve načine pokušavaju da ga zaustave na tom putu”, ocenili su u saopštenju iz Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije.

Kako se dodaje u saopštenju „Beograd će svom svojom snagom i politikom nastaviti da bude primer i oličenje regionalne saradnje, mira i ekonomskog prosperiteta, ali i glavni grad gde su svi dobrodošli i gde se zastave drugih država poštuju.”

XS
SM
MD
LG