Dostupni linkovi

Sukobi u vrhu RS: Spinovanje realnosti ili demonstracija moći


Zgrada Vlade RS
Zgrada Vlade RS
Ministarka uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Ranko Škrbić, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Miroslav Milovanović i ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević dobili su tri mjeseca da dovedu u red svoje resore.

Rezultat je to pompezno najavljenog sastanka kod predsjednika RS Milorada Dodika, na kojem su se očekivale čak i smjene onih čiji su resori podbacili. Ali ako je neko i pomislio da će se na sastanku četiri fotelje opasno uzdrmati - epilog cijele priče pokazao je da je se to ipak predstava za javnost.

Šta je poruka toga, objašnjava novinar portala Buka Dragan Bursać:

„Najave rekonstrukcije Vlade od strane prije svega predsjednika RS Milorada Dodika čisto su fingiranje stvarnosti i spinovanje relanosti. Na taj način, prvenstveno među narodom, stvara se slika da se nešto dešava, da postoji neka akcija, koju, naravno, opet inicira predsjednik i gdje bi se navodno trebali smijeniti pojedini neefikasni ministri.“

Iako se u ministarstvima čiji su vodeći ljudi pozvani kod predsjednika RS na referisanje može pronaći nebrojeno mnogo propusta, entitetske vlasti odlučile su se ipak da veliko spremanje počnu u javnim preduzećima - od kojih su prve na red došle Šume Srpske.

Zbog toga pojedini analitičari smatraju da su u igri dva razloga. Urednik banjalučkog IT centra BH televizije Vladimir Šušak smatra da se sve to dešava i zbog spina javnosti pred lokalne izbore, ali i zbog nezadovoljstva javnosti radom vlasti.

„Kao što smo vidjeli u primjeru Šuma RS gdje su smijenjeni direktori određenih šumskih gazdinstava, mislim da će se zadržati na tim nižim nivoima, a ne vjerujem da će se, bar do lokalnih izbora, smjene dešavati direktno u Vladi RS“, navodi Šušak.

Aleksandar Džombić i Milorad Dodik, foto: Erduan Katana
Aleksandar Džombić i Milorad Dodik, foto: Erduan Katana
Ono što, međutim, malo ko od analitičara osporava jeste razdor između predsjednika RS Milorada Dodika i premijera Aleksandra Džombića. To je potvrđeno na nedavno održanom sastanku Saveza nezavisnih socijaldemokrata na Mrakovici - kaže Dragan Bursać.

„Na neformalnom sastanku na Mrakovici premijer Džombić je ponudio svoju ostavku, koja je zasad odbijena. Zatim, vidimo da je premijer Džombić pokušao preko lista Fokus da na neki način iznese svoje mišljenje, faktički da oformi svoje medijsko glasilo - vidjeli smo kako je to završilo. Premijer Džombić trenutno figurira kao persona non grata, u najblažem obliku rečeno“, navodi Bursać.

Rekonstrukcija Vlade nerealna

Sastanak četvoro ministara sa Dodikom jeste i spinovanje javnosti, ali i jedan vid opomene - smatra ekonomski analitičar Damir Miljević.

Na pitanje da li će predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić, koji je zadnjih dana navodno na bolovanju, ostati na funkciji barem do lokalnih izbora, Miljević kaže:

„Ja mislim da i ova aktivnost koja se vodi je u cilju ispitivanja reakcije javnosti. Ako javnost bude pozitivno reagovala na ovo što radi predsjednik republike, onda će Vlada ostati do daljnjega, a ako reakcije budu drugačije, odnosno ako spinovanje baš ne uspije, onda možemo očekivati da se prije septembra nešto ozbiljno desi kada je u pitanju Vlada RS.“

Još jedna je uloga prozivke četvoro ministara od strane Milorada Dodika – slažu se analitičari. Taj čin trebalo je, po ko zna koji put, da demonstrira moć predsjednika Republike Srpske da drži sve konce Vlade u svojim rukama.

Nefunkcionalna Vlada, loši međuljudski odnosi među ministrima, njihovo podnošenje izvještaja predsjedniku a ne premijeru RS – sve to govori o koncentraciji moći na jednom mjestu.

„Tu je ono pitanje gdje se dotičemo ustavnosti - da li je i koliko je ustavno ovoliko miješanje predsjednika Dodika, a nije i ne bi trebalo biti ustavno, tako da je ovo sve jedna velika predstava za narod“, kaže Dragan Bursać.

Analitičari se slažu u procjenama da rekonstrukcije Vlade do lokalnih izbora teško da će biti. U javnosti će se graditi imidž kako vladajuće strukture istinski žele da se obračunaju sa neefikasnim predstavnicima vlasti. A oni čiji potezi budu shvaćeni kao udar na centar moći - biće ukoreni. Ili će uzeti bolovanje.
XS
SM
MD
LG