Dostupni linkovi

Timošenko pozvao svjetske lidere da zaštite njegovu suprugu


Timošenko dobio politički azil u Češkoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00
VIDEO: Aleksandar Timošenko u Češkoj

Prevela: Ena Stevanović

Aleksandar Timošenko, suprug uhapšene bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko pozvao je svjetske lidere da zaštite njegovu suprugu od „nastojnaja (ukrajinske) vlade da je unište“.

U jednom od prvih intervjua nakon što mu je 6.januara odobren azil u Češkoj, Timošenko je za ukrajinski servis RSE rekao da vladi predsjednika Viktora Janukoviča Julija Timošenko ne treba živa.

„Sada je pokušavaju fizički uništiti tako što joj ne pružaju kvalitetne medicinske usluge. Čak i tijekom božićnih praznika su nastavili širiti laži da su joj omogućili liječnički pregled. Pozivam cijeli svijet da konačno shvati da Janukovičev režim ne želi Juliju Timošenko živu. Pozivam sve svjetske lidere da zaštite moju suprugu od Janukovičevog režima“, rekao je.

Julija Timošenko, premijerka Ukrajine u dva mandata i junakinja ukrajinske Narandžaste revolucije iz 2004. već je odslužila nekoliko mjeseci sedmogodišnje zatvorske kazne za zloupotrebu vlasti u sporu sa Rusijom oko plina koji se desio 2009.godine.

Ona je odbila priznati bilo kakvu krivicu.

Njen dugogodišnji neprijatelj Janukovič ju je tijesno porazio na predsjedničkim izborima 2010. i njena partija “Batkivshyna” (Domovina) je spremna da izazove vladajuću Partiju regija.

Julija i Aleksandar Timošenko
Julija i Aleksandar Timošenko
Timošenko je osuđena 11.oktobra prošle godine, što je izazvalo negodovanje njenih pristalica, koji od tad navode da je ona lošeg zdravstvenog stanja i da se suočava sa teškim uvjetima, uključujući i 24 sata neonske rasvjete u njenoj zatvorskoj ćeliji u drugom najvećem ukrajinskom gradu Harkovu.

Njeni odvjetnici su pokrenuli sudski postupak protiv Ukrajine na Evropskom sudu za ljudska prava.

Iz Ukrajinskog državnog zatvorskog sustava kažu da zatvorska ćelija bivše premijerke “ispunjava sve evropske zahtjeve i standarde”.

I Washington i Brussels su osudili process protiv Timošenko za koji smatraju da je politički motiviran.

Azilom smanjio prostor za pritisak na Juliju Timošenko

Potpisivanje sporazuma o suradnji između Ukrajine i Evropske unije je obustavljeno, pri čemu evropski lideri djelomično uslovljavaju progres razriješenjem slučaja Timošenko.

Janukovič tvrdi da nije izvršio pritisak na sudije i kaže da ostavlja sudu da odluči o sudbini bivše premijerke.

Aleksandar Timošenko je u Pragu izjavio da zapad mora učiniti više:

Viktor Janukovič
Viktor Janukovič
“Pozivam evropske zemlje da nametnu sankcije zvaničnicima i njihovim obiteljima, posebno Janukovičevim sinovima, ključnim zvaničnicima iz ureda glavnog tužitelja, sigurnosnim službama, sudijama i istraživačima koji su falsificirali slučaj Julije Timošenko. Svjetski lideri moraju konačno shvatiti da su Janukovič i demokratija međusobno isključivi pojmovi. Dva puta osuđivani bivši kriminalac je uspostavio totalitarni režim u Ukrajini”, upozorava on.

Timošenko, koji kao i njegova supruga ima 51 godinu, rekao je za RSE da je zatražio azil djelimično iz zbog toga što vjeruje da napuštanjem Ukrajine lišava vladu bar jednog od načina kojim mogu vršiti pritisak na njegovu suprugu.

“Bio sam prisiljen napustiti Ukrajinu i zatražiti politički azil u Češkoj zbog bezprimjerenog pritiska autoritarnog režima predsjednika Janukoviča. Vlasti se ne stide niti jedne prljave metode. Nisu uspjeli uništiti Juliju Timošenko zastrašivanjem, sudom, zatvorom niti mučenjem. Zato su počeli koristiti još prljavije trikove. Počeli su progoniti mene i ostale članove njene obitelji. Ne želim im dati to sredstvo koje će koristiti protiv lidera opozicije. Smatram da je azil jedini način da se postigne taj cilj”, kaže Timošenko.

Optužen je u nedavno oživljenom krivičnom slučaju u koji je upetljana kompanija United Energy Systems of Ukraine, kojom su on i njegova supruga upravljali 90-ih godina.

Prije toga je služio zatvorsku kaznu u Ukrajini jer je bio upleten i u druge slučajeve koji se tiču pomenute kompanije.

Zbog pritisaka je Timošenko morao prekinuti većinu svojih poslovnih veza u Ukrajini.Trenutno, između ostalog, ima udio u kompaniji International Industrial Projects koja ima bazu u Češkoj.

Timošenko je rekao za RSE da on i pristalice njegova supruga planiraju osnovati nevladinu organizaciju u Češkoj koja će pratiti i objavljivati slučajeve kršenja ljudskih prava u Ukrajini.

On dodaje da bi se organizacija zvala "Batkivshyna", isto kao i politička partija njegove supruge, i vodila bi je Evgenija Timošenko, kćerka ovog para koja je ostala u Ukrajini i javno se suprotstavila osudi njene majke.
XS
SM
MD
LG