Dostupni linkovi

Timošenko osuđena na sedam godina zatvora


Ukrajina: Tuča ispred zgrade suda u Kijevu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00
Direktan link

Sud u Kijevu proglasio je bivšu premijerku Juliju Timošenko krivom zbog prekoračenja ovlaštenja i zrečena joj je zatvorska kazna u trajanju od sedam godina. Ispred zgrade suda došlo je do sukoba između njenih pristalica i policije. Video: RSE, 11.10.2011.

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko osudjena je na sedam godina zatvora zbog ugovora sa Rusijom o isporuci plina u procesu koji je i u međunarodnoj zajednici izazvao oštre reakcije i osude kao politički motivirani proces.

"Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenka prekoračila je ovlasti i nanjela štetu Ukrajini od gotovo 190 milijuna dolara potpisujući sa Rusijom sporazum o uvozu prirodnog plina“, ustvrdio je glavni sudac ipsred zgrade suda u Kijevu.

Ispred suda se okupilo tisuće pristaša bivše ukrajinske premijerke koji su ogorčeno dočekali riječi glavnog suca. Pred zgradom je raspoređeno i stotine policajaca kako bi spriječilo eventualno nasilje, no došlo je do naguravanja između policije i pristaša Timošenko.

U stanci čitanja presude Timošenko je ponovila da se radi o politički motiviranom procesu koji su inicirale strukture predsjednika Viktora Janukoviča:

Izricanje presude Juliji Timošenko
Izricanje presude Juliji Timošenko
„Nitko u svijetu ili u Ukrajini ne vjeruje da postoji kriminalno djelo o kojem se ovdje govori. Nitko, Janukovič ili sudac Kiriyev neće moći ocrniti moje ime“.

Ona je pozvala svoje sunarodnjake da se hrabro suprostave onima koji, kako je rekla, gaze njihove živote i uništavaju zemlju kao što to radi Janukovičev režim:

„Apeliram na milijune Ukrajinaca da se ne daju zastražiti. Morate braniti Ukrajinu i vaše živote, odlučno i hrabro“.

Zapad je već više puta upozorio ukrajinskog predsjednika da ne zloupotrebljava pravosuđe kako bi se obračunao sa političkim oponentima poput bivše premijerke i jedna od najznačajnijh opozicijskih figura u zemlji.

Janukovič ponavlja da je pravosuđe samostalno, no u to je teško povjerovati, naglašavaju analitičari i dobri poznavaoci prilika u Ukrajini.

Tokom nedavnog samita EU Istočno partnerstvo u Warshawi Janukovič je bio kritiziran, pa se ljut vratio u Kijev izbjegavajući zajednčki ručak s euro dužnosncima.


Evropska šefica diplomacije Catherin Ashton je u ponedjeljak upozorila Kijev da bi presuda protiv Timošenko mogla naštetiti odnosima EU i Ukrajina:

„Željela bih naglasiti da će politički proces koji se odvija u Ukrajini i te kako uzeti u obzir“.

Francuska i Njemačka su među onima članicama Unije koje će sigurno ustrajati na usporavanju veza Unije i Ukrajine zbog presude Juliji Timošenko.
XS
SM
MD
LG