Dostupni linkovi

Timošenko ostaje u zatvoru


Pristalice opozicione partije Julije Timošenko u Kijevu 13. novembra
Pristalice opozicione partije Julije Timošenko u Kijevu 13. novembra
Ukrajinski parlament završio je zasjedanje bez glasanja o zakonu koji je trebao da omogući bivšoj premijerki Juliji Timošenko da ode na lečenje u Nemačku. Evropska unija je dala rok Kijevu da do 13.novembra donese zakon, ili će u suspendovati potpisivanje Sporazuma o pridruživanju i slobodnoj trgovini. Očekivalo se da će na samitu EU u Vilnisu krajem mjeseca doći do potpisivanja sporazuma.

Razlog za odlaganje je taj što radna grupa nije postigla kompromis ni o jednoj od varijanti predloga, a što je predsednik ukrajinske Rade Vladimir Ribak ovako objasnio:

“I tako, od tri pitanja, predložena za razmatranje na vanrednoj sednici parlamenta, dva (zakon o tužilaštvu i izmene izbornog zakona) ne mogu da budu razmotrene, jer ima mnogo amandmana. Treći (o lečenju Timošenkove u inostranstvu) radna grupa nije još pripremila”, rekao je Ribak, dok su poslanici opozicije dovikivali “Sramota”.

Ribak je dalje najavio da će sledeća sednica biti održana u utorak, 19. novembra. Vezujući sudbinu Timošenko za sudbinu ukraijinskih evrointegracija, opozicioni poslanici su uzvratili da se na ovom primeru oslikava nespremnost režima da produži evropskim putem. Predstavnik opcije “Otadžbina” Julije Timošenko, Arsenij Jatsenjak je rekao:

"Pozivamo predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča da donese političku odluku, koja se tiče stupanja na snagu tri zakona, koji su neophodni za potpisivanje sporazuma o priduživanju sa Evropskom unijom”.

“Danas sam dobio zvanični odgovor da predsednik Janukovič ne namerava da oprosto Juliji Timošenko ni na koji način. To je jasan odgovor na pitanje da li je Janukovič spreman da potpiše sporazum o pridruživanju”.

Podsećamo, Janukovič je izjavio da je spreman da potpiše zakon koji će omogućiti Timošenkovoj odlazak na lečenje u inostranstvo, ukoliko on bude usvojen u skupštini.

Ona sama je krajem 2011. godine osudjena na sedam godina zatvora zbog prekoračenja ovlašćenja pri potpisivanju gasnog sporazuma sa Rusijom, a oko godinu i po dana nalazi se na lečenju u bolnici u Harkovu.

Zvaničnih reakcija iz Brisela u ovom trenutku nema, a agencija AP konstatuje da Kijev može očekivati oštre kritike.
XS
SM
MD
LG