Dostupni linkovi

Godina meteoroloških ekstrema


Požari u Rusiji uzrokovani su ekstremno visokim temperaturama ovog ljeta, posve neuobičajenim za to područje
Požari u Rusiji uzrokovani su ekstremno visokim temperaturama ovog ljeta, posve neuobičajenim za to područje
Priredio Rinko Golubović

The Times u utorak piše da je ova godina - godina meteoroloških ekstrema. Dok Rusija gori, a najveći monsuni u posljednjih mnogo godina izazivaju poplave širom Južne Azije, neki dijelovi Južne Amerike pogođeni su najhladnijom zimom kakva se ne pamti već decenijama.

Takve neobične vremenske prilike postaju glavna tema 2010. godine, a uprkos protekloj ledenoj zimi u Evropi, naučnici predviđaju da bi ova godina mogla da bude najtoplija otkako se vode statistike.

Veliki dijelovi naše planete trenutno se prže na ljetnjim vrućinama, a rekordne temperature se bilježe od Sjedinjenih Država i Rusije, sve do Japana, piše Times.

The Financial Times napominje da je cijena pšenice na svjetskom tržištu zbog velike suše u Rusiji zabilježila najveći mjesečni rast još od 1973. godine.

Proizvođači hrane zbog toga upozoravaju da će porasti cijene svih prehrambenih proizvoda u kojima se koristi brašno, kao što su hljeb i keksi, a skočiće i cijena ječma za prehranu životinja, pa će, između ostalog, poskupiti i meso, poput piletine.

Toplotni talas i suše, najveći u posljednjih više od stotinu godina, i dalje uništavaju žitarice u Rusiji, Ukrajini i Kazahstanu, zemljama koje spadaju među deset najvećih svjetskih izvoznika pšenice.

Strahuje se da bi vlasti u te tri države mogle da uvedu ograničenja na izvoz žitarica, ili čak da ga potpuno zabrane, kako bi zadovoljile potrebe domaćeg tržišta i održale niske cijene.

Istovremeno, obilne kiše tokom sezone sjetve po svemu sudeći će se odraziti i na prinos pšenice u Kanadi.
XS
SM
MD
LG