Dostupni linkovi

Time: Osoba godine je Barack Obama


Fotografija Baracka Obame na internet stranici magazina TIME, 19. decembar 2012.
Fotografija Baracka Obame na internet stranici magazina TIME, 19. decembar 2012.
Američki predsjednik Barack Obama je ličnost godine u izboru američkog magazina zbog njegovog istorijskog reizbora koji je simbolički označio demografske promjene u američkoj naciji u vremenu velike nezaposlenosti i drugih izazova.

Obama, koji je bio ličnost godine i 2008. kada je bio tek izabran za prvog američkog tamnoputog predsjednika, je pobijedio tijesno ispred Malale Jusufzai, pakistanske djevojčice kojoj su talibani pucali u glavu zbog zagovaranja prava djevojčica na obrazovanje, rekao je glavni urednik TIME-a Rick Stengel.

U najuži izbor su ušli i Tim Cook, nasljednik Stevea Jobsa na čelu Applea, egipatski predsjednik Muhamed Morsi i naučnica Fabiola Gianotti.

Stengl je odluku saopštio u udarnom programu "Danas" američke televizije NBC.

"On je jednostavno osoba koja je istovremeno korisnik i autor ljubazne nove Amerike -- s novom demografijom i novom kulturom čiji je on simbol," rekao je Stengl.

"Uspio je biti ponovo izabran uprkos tome što se morao suočiti s višom stopom nezaposlenosti nego praktično iko drugi u posljednjih 70 godina. On je prvi Demokrata koji dobio dva mandata zaredom sa više od pedeset posto glasova. To je nešto što nismo vidjeli od Frankina Delano Roosevelta,"
rekao je on.

U intrevjuu za TIME, Obama je rekao da je njegov reizbor "možda predstavlja veće zadovoljstvo nego pobjeda 2008. godine".

"Prošli smo kroz veoma težak period," kazao je Obama. "Američki narod je s pravom bio frustriran brzinom promjena, ekonomija se sporo oporavlja, ovaj predsjednik kojeg smo izabrali nije savršen ali ipak uprkos svemu tome, ovo je ono što želimo biti. To je dobra stvar."

Prošle godine, Time je ukazao časat "Demonstrantu", citirajući nezadovoljstvo širom Bliskog Istoka koje se proširili na Evropu i Sjedinje Države što je promijenilo globalnu politiku.

"Osoba godine" je osoba ili stvar koja je najviše uticala na kulturu ili vijesti tokom prethodne godine, na bole ili nagore.

Među prethodnim pobjednicima su predsjedavajući američkih federalnih rezervi Ben Bernanke, pjevač rock grupe U2 Bono i američki predsjednik George W. Bush.
XS
SM
MD
LG