Dostupni linkovi

Džuda o napadima u Briselu: Migrantima još teže do Evrope


Tim Džuda
Tim Džuda

O mogućim implikacijama terorističkih napada u utorak u Briselu na integracione procese zemljama Balkana, aktuelnu migrantsku krizu i buduće NATO članstvo Crne Gore, za RSE komentariše Tim Džuda (Tim Judah), britanski stručnjak za Balkan.

RSE: Vidite li moguće implikacije briselskih terorističkih napada i koje, na zemlje Balkana?

Džuda: Zapravo, ne vidim ikakve implikacije na Balkan jer smo i prošle godine imali nekoliko terorističkih napada u Evropi (Pariz) i u tom smislu ne vidim da će ovi u Briselu donijeti naročito razliku kada je uticaj na Balkan u pitanju. Kada govorimo o migrantima koji koriste "balkansku rutu" koja je u međuvremenu zatvorena, mislim da će sada ljudima koji dolaze iz Sirije, Iraka i drugih zemalja biti, zapravo, još teže da uđu na teritoriju EU. Generalno, zaista ne mislim da će sve ovo imati nekih implikacija na zemlje Balkana.

RSE: Da li Evropa sada mora brže da uveže cijeli Balkan u sistem bezbjednosti, da integriše sve zemlje što je prije moguće?

Džuda: Naravno da treba, ali ne mislim da to treba da bude zbog ovih napada već da, generalno, to treba učiniti – da cijeli Balkan treba, na neki način, da bude integrisan u zapadni sistem bezbjednosti, odnosno u NATO, nevezano za ove napade. Po meni, to je inače već trebalo da se dogodi.

RSE: Da li se plašite da bi sada Evropska unija mogla biti manje otvorena za prijem novih članica, odnosno da bi mogao da poraste skepticizam u vezi sa pitanjem prijema novih članica?

Džuda: Sigurno je da ovakve stvari ne pomažu. Kada god se dogode ovakve stvari u Evropi jačaju anti-evropske snage, jačaju euroskeptici. Na primjer, ovdje oni to koriste kao argument zašto bi Velika Britanija trebalo da izađe iz EU, zašto EU ne bi trebalo da se širi. Dakle, istina je – ovakve stvari ne pomažu.

RSE: Crna Gora je gotovo članica NATO-a. Šta Podgorica sada može da očekuje nakon ovih napada – ubrzavanje učlanjenja ili usporavanje tog procesa?

Džuda: Niti jedno niti drugo. Postoje procedure, vremenski raspored i sastanci na nivou Alijanse i mislim da će sve to ići po njihovom utvrđenom vremenskom rasporedu. Tako da ne mislim da će ovi napadi donijeti bilo kakvu razliku, niti da će ubrzati taj proces jer je to nemoguće. Sve to mora da prođe kroz utvrđenu proceduru, kanale i sastanke i to je sve što će se dogoditi.

XS
SM
MD
LG