Dostupni linkovi

Tillerson u Europi: Sigurnost, Ukrajina i Zapadni Balkan


Rex Tillerson
Rex Tillerson

Američki državni tajnik Rex Tillerson kreće danas na diplomatsku turneju po Europi i to nakon što su se proteklih dana u javnosti pojavila nagađanja kako ga Bijela kuća namjerava smijeniti s dužnosti.

Tillerson će prisustvovati ministarskim sastancima NATO-a, Europske unije (EU) i Organizacije za europsku sigurnost i saradnju (OSCE), a imat će bilateralne sastanke s belgijskim i austrijskim dužnosnicima, dok će 8. prosinca posjetiti Pariz.

Europa je prilično zabrinuta kontradiktornim izjavama koje stižu iz Washingtona.

Uoči europske turneje, Tillerson je naglasio predanost Washingtona europskoj sigurnosti, posebno zbog toga što Rusija nastavlja s "agresivnim ponašanjem".

Govoreći u Wilson centru 28. studenog, Tillerson je rekao kako su neprihvatljive ruske vojne intervencije u Gruziji i Ukrajini, kao i uplitanje u europske izbore i politiku. Dva dana nakon tog govora, američki mediji izvijestili su da je Bijela kuća imala plan zamijeniti Tillersona direktorom američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Mikeom Pompeom.

Američki predsjednik Donald Trump odbacio je izvještaje kao "lažnu vijest", a Tillerson ih je nazvao "smiješnim".

Predsjednik i državni tajnik često su se proturječili u javnim izjavama o glavnim međunarodnim pitanjima. Demokrati i republikanci također su optužili Tillersona da slabi američku diplomaciju, te da nije popunio glavne pozicije u State Departmentu.

U međuvremenu, neki europski čelnici izrazili su zabrinutost zbog Trumpove retorike "America First" i različitih signala koje su poslali američki dužnosnici o NATO-u i EU.

Jedan dužnosnik EU, koji je u kontaktu s Bijelom kućom, rekao je Reutersu da mu se "čini da (Tillerson) nema mandata, te da mu giljotina visi iznad glave".

"Europa je kao i ranije vrlo sumnjičava u pogledu Trumpa", dodao je dužnosnik.

"Kaos u administraciji ne pomaže u trenutnoj geopolitičkoj klimi", citiran je jadan francuski diplomat.

U Bruxellesu će Tillerson sudjelovati na sastanku šefova diplomacije NATO-a, kao i sa europskom povjerenicom za vanjske poslove Federicom Mogherini i drugim euro ministrima o "američko-europskoj suradnji u glavnim globalnim pitanjima", saopćeno je iz State Departmenta.

Nakon toga u Beču je samit OSCE-a na kojem će, na osnovu diplomatskih izvora, glavna tema biti Ukrajina, u kojoj je od početka sukoba poginulo više od 10.000 ljudi.

OSCE je rasporedio nenaoružanu Specijalnu promatračku misiju koja treba nadgledati situaciju i o tome izvještavati OSCE.

Sukobi u Donjecku
Sukobi u Donjecku

Prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina - da se u Ukrajinu pošalju promatračke snage Ujedinjenih naroda (UN) na liniju između separatista i vladinih snaga - izazvao je osudu Kijeva i zapadnih zemalja, a State Department je saopćio da se ne smije dopustiti da se zacementira ono što je Rusija osvojila na terenu.

Stoga, bit će zanimljiv susret Tillersona i ruskog šefa diplomacije na marginama bečkog samita. S Rusijom će se raspraviti i o nizu drugih globalnih pitanja, pored sukoba u Ukrajini i Siriji, te sjevernokorejskog nuklearnog programa, potvrđeno je i u Washingtonu i Moskvi.

"Borba protiv ekstremnog radikalizma, promocija demokratskih i ekonomskih reformi na Zapadnom Balkanu, te jačanje međusobnih odnosa", najavljene su teme razgovora Tillersona i mandatara sa sastav nove austrijske vlade, šefa diplomacije Sebastiana Kurza u Beču.

Posljednja stanica Tillersonove europske turneje bit će Pariz i rasprava "o jačanju suradnje oko teme oko kojih dijele zabrinutost, poput Sirije, Irana, Libanona, Libije i Sjeverne Koreje", kažu francuski izvori.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG