Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Spremni za Tihićev sastanak


Baza u Butmiru u kojoj su se održavali pregovori domaćih lidera i predstavnika SAD i EU, Fotografije: Midhat Poturović
Pažnja predstavnika međunarodne zajednice u BiH, predvođene SAD-om i EU, i dalje je fokusirana na razgovore o ponuđenom dokumentu u Butmiru.

Nastavljaju se konsultacije međunarodnih i bh. pravnih stručnjaka, ali i razgovori sa političkim liderima, parlamentarcima i intelektualcima o mogućim promjenama u zemlji.

Kako bi se udovoljilo oprečnim političkim stavovima, na inicijativu SAD i EU novi sastanak predsjednika sedam političkih partija u BiH zakazao je lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić. Iako očekivanja nisu velika, dolazak je najavila većina pozvanih, osim predsjednika Stranke za BiH Harisa Siljadžića koji će u to vrijeme biti u dalekoj Maleziji.

Razgovori međunarodnih eksperata iz EU i SAD-a sa liderima najvećih političkih partija u BiH nastavljaju se i ove sedmice. Ono na čemu se intenzivno radi je usaglašavanje dokumenta koji bi bio prihvatljiv za sve, a BiH omogućio ispunjavenje uslova za priključenje evroatlantskim inetegracijama, potvrdio je američki ambasador u BiH Charles English:

„Prošle sedmice puno se razgovaralo o mogućem tekstu. Ti razgovori nastaviće se i ove sedmice, a razgovori će se takođe nastaviti i sa političkim liderima. Ideja iza svega toga je da se napreduje i da se nađe rješenje.“
Charles English

Predstavnici SAD-a i njihove evropske kolege, tokom niza sastanaka sa liderima najvećih političkih stranaka u BiH, proteklih dana ponovili su da je za članstvo u NATO-u i EU potrebno ispuniti četiri kriterija.

To su poštovanje Evropske konvencije o ljudskim pravima, država BiH kao jedina adresa za pregovore o članstvu u EU, nadležnosti i funkcionalnost države. Pritom je naglašeno da butmirski paket ispunjava ove kriterije, uz puno poštovanje Dejtonskog sporazuma i prava entiteta.

Ambasador Kraljevine Švedske, koja je predsjedavajuća EU, Bosse Hedberg rekao je da se o dokumetu koji su EU i SAD ponudili u Butmiru razgovara i sa paralmentarcima, intelektualcima i političarima nižih nivoa vlasti. Uvažićemo sugestije i primjedbe svih i pokušati doći do rješenja, kaže Hedberg:

„Mi ćemo objasniti šta stoji u našem prijedlogu. Želim reći da ćemo uzeti u obzir i da ćemo razgovarati o dodacima, konstruktivnim primjedbama i amandmanima. To je sve dio procesa i prirodno je da se to radi.“


POLITIČKA TRGOVINA?

Uoči sastanka Savjeta za provođenje mira u BiH, predsjednik SDA Sulejman Tihić pozvao je lidere sedam parlamentarnih stranaka da 12. novembra dođu u Sarajevo i pokušaju ponovo razgovarati o ponuđenom dokumentu u Butmiru. Sastanku će prisustvovati i predstavnici EU i Sjedinjenih Američkih Država.

Za sada dolazak je potvrdila većina pozvanih, osim predsjednika Stranke za BiH Harisa Silajdžića, koji je rekao da ga Tihićev sastanak podsjeća na oživljavanje prudskog procesa i političke trgovine sa štetnim posljedicama.
Sulejman Tihić

Inicijator sastanka Sulejman Tihić kaže:

„Navodi iz saopštenja Stranke za BiH koji govore o isključivanju EU i SAD-a iz procesa nisu tačni. Znači, sastanak je zakazan na njihovu sugestiju, oni učestvuju u radu i osnova za sastanak, za razgovore jeste ovaj američko-evropski paket koji je predložen. Sada imamo šansu. Ova rješenja koja su predložena na 12 stranica - svaki red, svaki član, svaki amandman znači bolje od postojećeg.“

Ipak, dodaje Tihić, ukoliko na razgovore ne dođu predstavnici dvotrećinske većine iz Parlamenta BiH, sastanak će biti otkazan.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ponovio je da će učestvovati u svim razgovorima koje organizuju i vode domaći političari:

„Za nas je neprihvatljivo da sastanke vode i modeliraju stranci, ali nismo protiv toga da eventualno sjede tu, ali da ne mogu da ih kontroliraju i da ih vode. A ako je gospodin Tihić taj sastanak zakazao, mi ćemo biti prisutni svakom domaćem dijalogu i nećemo imati ništa protiv da se nađemo na tom sastanku.“

PESIMIZAM


Nakon propalog sastanka u Banjoj Luci koji je organizovao upravo Milorad Dodik, a kojem se nije odazvao niko od domaćih političkih lidera, ocijenjeno da su susreti ove vrste nepotrebni. Ipak, svoj dolazak u Sarajevo načelno je potvrdio i predsjednik HDZ-a Dragan Čović:

„Vidjet ćemo i danas ćemo oko toga razgovarati, zauzeti svoj stav. Ja sam, inače, pobornik svake incijative koja ima nešto konkretno u sebi, koja može napraviti pomak naprijed, posebno da je podržim ako dolazi od domaćih predstavnika, tako da se te strane načelan je apsolutno pozitivan stav oko te inicijative.“

Dragan Čović

Iako sumnja da se se u BiH može postiĆi bilo kakav napredak prije izbora naredne godine, za razgovor je spreman i predsjednik opozicione Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić:

„Međutim, ja i dalje ostajem pesimističan oko mogućnosti da se neki dogovor postigne jer vidljivo je to iz nastupa posebno vladajućih političara. Oni su zadnjih nekoliko godina cijeli koncept vlasti gradili na sukobu i oni jednostavno nisu u poziciji da naprave nikakav dogovor. Ako naprave dogovor, automatski će značiti da su doživjeli poraz. I njihov motiv je da se o ovome priča, da se ne postigne ništa i da oni ispadnu veliki branitelji pozicije ’vlastitih naroda’, a to je ustvari njima najlakši mehanizam da ponovo budu birani i da sve ostane kako jeste, bez obzira što je ekonomsko, pa i socijalno stanje u ovoj zemlji katastrofa.“

Slično mišljenje dijele u SDP-u BiH i ističu da je gore od trenutnog stanja u zemlji jedino to da se napravi, kako tvrde, „truli dogovor koji bi se među vladajućom koalicijom raspao za nekoliko mjeseci.“

Predstavnici međunarodne zajednice ipak upozoravaju da SAD i Evropska unija mogu pomoći i posredovati da se u BiH dese promjene, ali da je neophodno da domaći politički lideri shvate tu potrebu za promjenom, kao i potrebu za kompromisom.
XS
SM
MD
LG