Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tihić za RSE: Kraj Prudskog sporazuma


Sulejman Tihić na posljednjem sastanku "prudske trojke", 27. marta, Foto: Midhat Poturović
Odbijanje premijera Republike Srpske Milorada Dodika da dođe danas u Mostar, na sastanak lidera “prudske trojke” kao i njihov zajednički susret s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, uz objašnjenje da su tome razlog “nepotrebne i oštre izjave ministra vanjskih poslova Hrvatske Gordana Jandrokovića”, znači kraj prudskog procesa, ocijenio je za RSE lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić.

„Razlog koji je gospodin Dodik naveo kada je u pitanju otkazivanje učešća na ovom sastanku jeste alibi za njegov odustanak od reforme Ustava. Kao što je poznato, Dom naroda Parlamenta BiH je donio odluku o pristupanju izmjenama i dopunama Ustava na način kako je to tretirano u Sporazumu iz Pruda, i izjavama u Sarajevu i Banjaluci. SNSD je juče objavio da oni odustaju od toga i da neće glasati za odluku o pristupanju izmjenama i dopunama Ustava u Predstavničkom Domu Parlamenta. To je pravi razlog zbog čega je Dodik odustao od ovog sastanka, jer bi nama morao da podnese izvještaj zbog čega to čini. De facto, smatram da je na ovaj način Dodik odustao od prudskog procesa."

Tihić navodi kako se ponovilo nešto slično kao kad je bila u pitanju državna imovina:

"I kad smo postigli principijelni dogovor, nakon čega je Dodik odustao zbog unutarstranačkih problema i problema koje ima na političkoj sceni u RS i kritika koje doživljava zbog onog što dogovori s nama. On odustaje od onog što s nama dogovori i potpiše.”


Trojica lidera – Sulejman Tihić, Dragan Čović i Milorad Dodik, trebali su se danas sastati i sa novim visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom, na kojem je trebalo govoriti o prudskom procesu i evropskom putu BiH.
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG