Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Transparency International: Evropska kriza je rezultat života u korupciji


Ilustracija
Niti jedna evropska država nema potpuno čiste račune u vezi s korupcijom, ocjenjuje Transparency International u svom posljednjem izvještaju. Veoma bliski odnosi između preduzeća i vlada omogućuvaju pljačku i podrivanje ekonomske stabilnosti u Evropi.

Političke partije, preduzeća i državne službe najslabije su karike u borbi protiv korupcije u cijeloj Evropi. Državni revizori, ombdusmani i izborne komisije, s druge strane, najbolje obavljaju posao promatranja i publikovanja nepravilnosti.

U izvještaju Transparency International se navodi da je javnost širom Evrope sve više zabrinuta jačanjem korupcije. Zaključuje se takođe da najveći dio vlada nije dovoljno odgovoran prema javnoj potrošnji i javnim poslovima.

Paul Zoubkov, koordinator u Transparency International koji je izvještaj i priredio, kaže kako je aktuelna evropska kriza zapravo rezultat života u korupciji.

Izvještaj konkretno navodi primjer Grčke, Italije, Portugala i Španije - četiri zemlje čiji fiskalni problemi ugrožavaju euro. Zoubkov zaključuje da se veza između krize eurozone i korupcije ne smije i nadalje ignorisati

"Da bi se izašlo iz euro-krize jako je bitno tačno ukazati na sve rupe u sistemu odbrane od korupcije. Ako želimo ići naprijed, osigurati održivost budžeta, mora postojati puna transparentnost u vezi sa svim odlukama političara i trošenja javnih sredstava", kaže Zoubkov.

Koordinator Transparency International naglašava kako je ta nevladina organizacija posebno zabrinuta za povratak korupcije u zemljama koje su se Uniji pridružile 2004.godine.

„Ono što smo uočili u novim članicama jeste vraćanje na stari način poslovanja. Posebno se tu ističu Češka republika, Slovačka i Mađarska, svaka iz svojih razloga. U Madjarskoj je to u vezi s podijeljenom vlašću, u Češkoj i Slovačkoj se pljačka kroz javnu nabavku. A sve tri zemlje imaju ozbiljne probleme u finansiranju političkih partija."

Transparency International u svojim preporukama poziva sve evropske parlamentarne zastupnike da lobiranje i kampanje transparentnije financiraju. Samo je deset, od ukupno 25 evropskih zemalja zabranilo neobjavljivanje političkih donacija.

Konačno, Transparency International u svom izvještaju pod nazivom "Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Evropi" kaže kako se zakonski mora regulisati zaštita zviždača koji otkrivaju korupciju, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG