Dostupni linkovi

Obilježavanje 164. godišnjice rođenja Edisona


Thomas Alva Edison
Thomas Alva Edison
U petak je 164. godišnjica rođenja Thomasa Edisona, američkog fizičara i pronalazača. Njemu u čast prvi pretraživač u svijetu promijenio je logo i njegovim izumima ispisao riječ Google.

Američki pronalazač Edison zaista je zadužio čovječanstvo i najmanje što je Google mogao učiniti bilo je da za njegov rođendan promijeni logo, prikaže njegove izume, te korisnicima omogući da samo jednim klikom na logo saznaju više o njemu.

Iako skoro da i nije imao formalno obrazovanje Edison je već sa 16 godina započeo karijeru pronalazača. Među njegovim prvim izumima bio je aparat za bilježenje glasova na izborima.

Logo Googlea u čast Edisona
Preko 1.000 izuma pripisuje se slavnom američkom pronalazaču, ali u one najvažnije ubrajaju se mikrofon s ugljenikovim granulama kako bi se poboljšao Bellov telefon, fonograf, gramofon, tiker za brže slanje cjena berze širom zemlje, električni akumulator, te električna sijalica.

Naime, on je izumio sijalicu s užarenim ugljenim štapićem i to nakon brojnih pokušaja.

"Edisonove sijalice" od 75 i 100 W danas su zabranjene u Evropskoj uniji. Potrošačima se u zamjenu nude fluorescentne sijalice, poboljšane halogene žarulje ili žarulje sa svijetlećim (LED) diodama, koje troše manje energije i imaju manji utjecaj na okoliš.

Prije nekoliko dana Internetski gigant Google je u čast pionira naučne fantastike, Julesa Vernea, takodje promijenio je svoj logo, koji je vjerovatno i najkreativniji do sada.

Zanimljivim interaktivnim logom koji vam omogućuje da "ronite i istražujete morske dubine" Google je proslavio 183. rođendan velikog francuskog pisca romana za djecu i odrasle, Julesa Vernea.

Naravno, već na sami spomen njegovog imena mnogi će se sjetiti knjige "20.000 milja pod morem", koja je Googleu i poslužila kao inspiracija za logo u čast Vernea.
XS
SM
MD
LG