Dostupni linkovi

Teza obrane: Pokolj Srebreničana osveta


Ratko Nikolić
Ratko Nikolić

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Ratka Nikolića, mještana sela Kravica gdje je 1995.godine počinjen jedan od masovnih pokolja Bošnjaka iz Srebrenice, kada je u jednom skladištu, streljano oko tisuću zarobljenika.

Obrana je izvela Nikolića kako bi pak opisao razaranje Kravice i ubojstva mještana srpske nacionalnosti od strane Armije Bosni i Hercegovine 1993.godine – što je prema braniteljima generala Mladića – uzrok želje za osvetom i pokoljem koji se tamo dogodio dvije i pol godine nakon toga, kada su srpske snage zauzele srebreničku enklavu.

Obrana generala Mladića željela je iskazom Nikolića predočiti strahote koje su se dogodile zarobljenim mještanima srpske nacionalnosti, kako bi poduprela tezu o osveti kao uzroku pogubljenja, suprotno od optužbi – da su masovna ubojstva bila planirana i organizirana od vojno-političkog vrha bosanskih Srba. Nikolić je opisao ubijanje i razaranje Kravice 1993.godine, kada je i sam ranjen zarobljen.

Nakon toga je odveden u Srebrenicu gdje je u dvomjesečnom zarobljeništvu gotovo duplo smršavio, sa 75 kilograma na oko 40, a od premlaćivanja su mu polomljena sva rebra i kuk.

„To su civili bili, nije bilo vojnika. To su sve civili bili koji su bježali, koliko ja znam“, ustvrdio je Nikolić, tvrdeći da je i on zarobljen kao civil, iako je prethodno stražario u Kravici.

Budući da su suci napomenuli nekoliko puta – kako predmet optužnice nisu zločini druge strane,već ubojstvo oko 8000 Srebreničana 1995.godine, tužiteljstvo nije dovodilo ni u pitanje tijekom unakrsnog ispitivanja Nikolića – ono što mu se dogodilo u zatočeništvu u Srebrenici 1993.godine.

Izvor o žrtvama 1993.godine: poslijeratni spomenik ili dokument VRS-a

Tužiteljica Sarah Melikian je jedino osporavala njegov iskaz – u vezi toga da je prilikom zauzimanja Kravice Armija BiH 1993.godine ubila više civila, nego vojnika bosanskih Srba – kako bi pokazala da nije bilo riječ o napadu na nenaoružane mještane. Pri tom je Melikijan predočila zaplijenjeni izvještaj iz Bratunačke brigade VRS-a o posljedicama napada Armije BiH na Kravicu.

„Tužiteljstvo smatra da je u ovom izvještaju točno naveden broj stradalih tog dana. Da je u stvari ubijeno 35 vojnika i 11 civila“, pročitala je izvještaj tužiteljica.

„U Kravici sada postoji spomenik. I baš sam čitao ovo – da je 48, što ja znam na spomeniku – da su to sve civili. A za vojnike ja ne znam.“, naveo je Nikolić.

Sudac Bakone Moloto je potom konstatirao kako je jedini izvor svjedoka Nikolića o broju i vrsti žrtava u Kravici – poslijeratni spomenik. Kao zadnjeg ovotjednog svjedoka, obrana je izvela Draška Vujića, bivšeg pripadnika VRS-a iz Prijedora koji je svjedočiti o izbijanju sukoba 1992.godine, kada je prema optužnici tamo također počinjen genocid, kao i u Srebrenici - 3 godine nakon toga.

Suđenje generalu Mladiću nastavit će se idući tjedan.

VIDEO LINK: Dio iskaza Nikolića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG