Dostupni linkovi

Saučešća suseda Severnoj Makedoniji zbog tragedije u Tetovu


Požar u COVID bolnici u Tetovu 8. septembar 2021.
Požar u COVID bolnici u Tetovu 8. septembar 2021.

Lideri iz regiona uputili su saučešće predsedniku Severne Makedonije Stevu Pendarovskom, gradonačelnici Tetova Teuti Arifi i porodicama koje su izgubile svoje članove u požaru u COVID bolnici u Tetovu, gradu na severozapadu Severne Makedonije.

U sredu uveče, 8. septembra, u požaru u COVID bolnici život je izgubilo 14 ljudi, saopšteno je iz Javnog tužilaštva koje je izdalo nalog za obdukciju i identifikaciju poginulih u požaru.

U saopštenju se navodi da se istražuje ima li još mrtvih ljudi.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izrazila je u četvrtak, 9. septembra, saučešće predsedniku Severne Makedonije, Stevu Pendarovskom, i gradonačelnici Tetova Teuti Arifi.

„Duboko pogođena tragičnom nesrećom u bolnici u Tetovu, prenosim saučešće porodicama koje su izgubile svoje najmilije, predsedniku Severne Makedonije Stevu Pendarovskom i gradonačelnici Tetove Teuti Arifi", navodi se u saopštenju predsedništva Kosova.

I premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti telefonom je izrazio saučešće gradonačelnici Arifi i izrazio spremnost da Kosovo pomogne.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća predsedniku Republike Severne Makedonije Stevu Pendarovskom.

“Povodom stravične nesreće u tetovskoj COVID bolnici, u kojoj je u požaru život izgubilo najmanje 14 osoba, a više njih povrijeđeno, u ime građana Crne Gore i u svoje ime, upućujem Vam izraze najdubljeg saučešća. Želim da znate da su crnogorski građani u ovim teškim trenucima zajedno sa prijateljskim narodom Sjeverne Makedonije. Molim Vas da najiskrenija saosjećanja prenesete porodicama nastradalih, a najbolje želje za brzi oporavak povrijeđenih“, naveo je Đukanović.

Povodom nesreće u Makedoniji premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić napisao je na Tviteru da je Crna Gora uz Severnu Makedoniju u ovim teškim trenucima.

"Zatečeni smo tragičnom viješću da se u Tetovu desio požar u kom su nastradali građani prijateljske nam države. Nesreću čini još tragičnijom činjenica da su nastradali oni kojima je pomoć bila najpotrebnija", naveo je Krivokapić.

Predsednik Srbije Aleksanadar Vučić na društvenoj mreži Tviter je napisao da su spremni da pruže bratsku pomoć i izrazio saučešće porodicama nastradalih.

Premijerka Srbije Ana Brnabić uputila je u ime Vlade Srbije saučešće porodicama stradalih i građanima Severne Makedonije.

"Sa velikim bolom primili smo vest o tragediji koja je zadesila vašu zemlju. Ovo je veoma tužan dan i građani Srbije su uz vas u ovim teškim trenucima", navela je Brnabić na Tviteru.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović uputio je telegram saučešća predsedniku Republike Severne Makedonije Stevu Pendarovskom povodom požara u COVID bolnici u Tetovu.

˝S dubokom tugom sam primio vijest o zastrašujućoj tragediji u Tetovu, kada je u požarom zahvaćenoj bolnici život izgubilo više ljudi. Molim Vas da primite izraze mog iskrenog saučešća Vama, kao i porodicama stradalih i svim građanima Republike Sjeverne Makedonije. Molim i da povrijeđenima prenesete želje za brz oporavak. U mislima i molitvama smo uz vas u ovim teškim trenucima˝, naveo je Džaferović u telegramu saučešća.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik u telegramu saučešća predsedniku Severne Makedonije Stevu Pendarovskom istakao je kako je vest o stradanju 14 ljudi u požaru u COVID bolnici u Tetovu potresla čitav region.

˝U ovim teškim trenucima svi smo uz narod Sjeverne Makedonije i saosjećamo u njihovom teškom bolu. Molim Vas da iskreno i najdublje saučešće prenesete i porodicama nastradalih, a povrijeđenim želje za brz i uspješan oporavak˝, naglasio je Dodik u telegramu saučešća.

Povodom tragičnog požara telegram saučešća ministru spoljnih poslova Severne Makedonije Bujaru Osmaniju uputila je zamenica predsedavajućeg Veća ministara i ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

˝Duboko smo potreseni ovom nezapamćenom tragedijom. Narod Bosne i Hercegovine suosjeća sa građanima Sjeverne Makedonije. U ovim teškim trenucima naše misli su uz porodice žrtava i sve one koji se bore za oporavak”, navedeno je u telegramu.

Telegram saučešća predsedniku Sobranja Severne Makedonije Talatu Džaferiju i predsedniku Vlade Severne Makedonije Zoranu Zaevu uputio je i Predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

“Duboko nas je potresla vijest o požaru u bolnici u Tetovu, u kojoj je život izgubilo 14 građana, a više njih povrijeđeno. U ovim teškim trenucima za Vašu zemlju, naše misli su s Vašim građanima. Molim Vas da porodicama poginulih prenesete izraze iskrenog saučešća, a povrijeđenim građanima želimo brz oporavak“, naveo je Zvizdić u telegramu saučešća.

Požar u COVID bolnici u Tetovu je izbio oko 21 sat u četvrtak 8. septembra, a vatrogasne jedinice su odmah izašle na teren. Ubrzo je požar lokalizovan, a oko 22:30 je ugašen.

Prema informacijama lokalnih medija, u ovoj bolnici u Tetovu lečilo se preko 80 pacijenata.

XS
SM
MD
LG