Dostupni linkovi

Testirana kamera namijenjena za snimanje tamne energije


Ilustracija
Ilustracija
Kamera sa najvećom rezolucijom na svijetu je počela izvršavati svoj zadatak u potrazi za misterioznom tvari koja čini skoro tri četvrtine našeg univerzuma. Kamera od 570 miliona piksela će tokom narednih pet godina skenirati oko 300 miliona galaksija.

Cilj je otkrivanje prirode tamne energije, za koju se vjeruje da je odgovorna za sve brže širenje univerzuma. Prva fotografija, koja je napravljena 12. septembra, je fokusirana na skup galaksija Fornax.

Kamera će vremenom, pored ogromnog broja individualnih galaksija, istražiti i oko 100.000 galaktičkih skupina, najvećih poznatih stabilnih struktura, kao i 4.000 supernova.

Ovo ogromno istraživanje je rezultat saradnje astronoma Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Brazila, Španije i Njemačke.

Kamera za tamnu energiju, ili DECam, je postavljena na teleskop Victor M Blanco u opservatoriju Cerro Tololo, u pustinji Atakama u Čileu. DECam je posebno osjetljiva na crveno i infracrveno svjetlo, kako bi se bolje istraživali kosmički objekti na udaljenostima i do osam milijardi svjetlosnih godina.

Objekti koji se trenutno nalaze na većoj udaljenosti od nas se sve brže udaljavaju od drugih objekata, što uzrokuje promjenu njihove trenutne boje ka crvenom dijelu spektra. Istraživanje promjene svjetlosti sa udaljenih supernova je bio prvi dokaz širenja svemira, za što je 2011. godine dodijeljena i Nobelova nagrada za fiziku.

Vjeruje se da je ono što je odgovorno za širenje univerzuma upravo tamna energija, koja čini 70 posto univerzuma, prenosi BBC.

DECam će istraživati supernove, napravit će 3D mapu distribucije skupina galaksija i stvoriti modele o tome kako se univerzum organizovao tokom prvih nekoliko godina poslije Velikog praska.

DECam će prvo proći određeni broj testova, prije nego u decembru ove godine i oficijelno počne svoj lov na tamnu energiju.
XS
SM
MD
LG