Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Presuda za diskriminaciju Mađara na Novosadskom univerzitetu


Ilustrativna fotografija

Pravni fakultet u Novom Sadu drugi put je osuđen zbog diskriminacije. I ovaj put je, prema presudi Apelacionog suda u tom gradu, diskriminisao studente mađarske nacionalnosti kojima je nakon polaganja prijemnog na maternjem jeziku uveo dodatnu proveru znanja srpskog jezika, pismeno i usmeno.

„Veliko je to olakšanje“, počinje svoju priču Deneš Kobetič, student Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. On je jedan od onih studenata kojima mnogo znači ako početne izazove na fakultetu mogu savladati na maternjem jeziku.

„Oni koji dolaze iz manjih sredina, a nije im maternji srpski, dosta njih ne govori srpski jezik. Tako je bilo i u mom slučaju. Pre nego što sam krenuo sa studijama, jako sam loše govorio srpski, zato mislim da kada možete polagati prijemni na vašem maternjem jeziku, to je svakako dobra mogućnost“, nastavlja on.

Prema pravosnažnoj presudi Apelacionog suda Pravni fakultet u Novom Sadu prekršio je prava studenata mađarske nacionalnosti, kada je ove školske godine uveo obavezu za sve studente koji su se odlučili da polažu prijemni ispit na mađarskom jeziku, da nakon položenog prijemnog ispita dodatno moraju da polažu i srpski jezik. Sud je takođe zabranio ovom fakultetu da ponovi „ove radnje diskriminacije“.

Tužbu protiv Pravnog fakulteta podneo je Savez mađarskih učenika Vojvodine.

Diskriminatorski pravilnik

Njihov advokat Veljko Milić kaže da je presudom dokazano da je ova visokoškolska ustanova donela diskriminatorski pravilnik o polaganju prijemnog ispita.

„Pravni fakultet je pre samog prijemnog ispita doneo pravilnik koji je uređivao načine na koji će se polagati prijemi ispiti i tim pravilnikom je predvideo da oni studenti koji se opredele da polažu prijemni ispit na nekom od jezika nacionalnih manjina nakon položenog prijemnog ispita, moraju polagati sprski jezik, i pismeno i usmeno. Sud je sad utvrdio da je takva obaveza diskriminatorska prema pripadnicima mađarske nacionalne manjine i zabranio je fakultetu da ponovi diskriminaciju“, objašnjava Milić.

Savez mađarskih učenika Vojvodine je zadovoljan presudom i naglašavaju da ova odluka donosi nadu budućim kandidatima da će sledeće godine biti „sve redu u vezi sa polaganjem prijemnog ispita“.

Predsednik saveza Atila Šoti u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) dodaje da se nada da će i sam fakultet promeniti pristup ovom slučaju.

„Za buduće kandidate ova presuda donosi novu nadu da će sve biti u redu prilikom prijemnog ispita i da će se situacija poboljšati na tom fakultetu. Druga stvar je da se nadamo da će rukovodstvo samog fakulteta menjati stav u vezi sa prijemnim ispitima i u vezi sa nacionalnim manjinama u Vojvodini i da se nikada više neće desiti diskriminacija ni na Pravnom ni na drugim fakultetima u Novom Sadu“, rekao je on.

Šoti navodi da su pokušali da reše problem i bez tužbe, kao što su to pokušali da reše i Nacionalni svet mađarske nacionalne manjine i nadležni pokrajinski sekretarijati, ali bez uspeha.

„Nadam se i pretpostavljam da prethodno diskriminatorsko ponašanje Pravnog fakulteta nije bilo namerno, i mislim da su pretpostavljali da ovo ponašanje je dobro, ali posle ove presude siguran sam da će rukovodstvo promeniti svoj stav“, naglašava Šoti.

Ovo je već drugi put da je ovaj fakultet osuđen zbog diskriminacije.

Druga presuda

U prvom slučaju ova institucija je bila tužena jer je odbila da organizuje prijemni ispiti na manjinskim jezicima. Tada je sud ustanovio da je takvim postupanjem prekršena prava pripadnika manjinskih zajednica.

Nakon presude, fakultet je omogućio studentima da polažu prijemni na maternjem jeziku, ali tek što je Vrhovni kasacioni sud odbio njihov zahtev za reviziju slučaja.

Advokat Milić objašnjava da Pravni fakultet i sada ima mogućnost da zatraži reviziju.

„Pravni fakultet ima pravo da izjavi reviziju. Ovo je drugi put da je utvrđeno da je Pravni fakultet diskriminatorski postupao prilikom polaganja prijemnog ispita. Protiv te prve presude je Pravni fakultet izjavio reviziju, ali je to Vrhovni kasacioni sud odbio. Da li će fakultet izjaviti reviziju i protiv ove presude, to ne znam, ali pretpostavljam da hoće. To je još neki pravni lek koji na raspolaganju fakultetu, ali što se samih studenata tiče, sud je zabranio fakultetu ponavljanje diskriminatorske radnje, tako da u suštini ova institucija bi trebalo da ove godine omogući prijemni ispit u skladu sa pravilima. Da li će ovaj fakultet naći drugi način da ograniči ova prava, videćemo“, kaže on.

Novi Sad
Novi Sad

Pravni fakultet je u prvom slučaju zastupao stav da „ako mađarskim kandidatima nude da polažu prijemni ispit na srpskom kao i svi ostali, to se ne može nazvati diskriminacijom“.

U drugom slučaju, kada je taj fakultet uveo proveru znanja sprskog jezika za pripadnike nacionalnih manjina, tadašnji prodekan, a dekan Pravnog fakulteta, Branislav Ristivojević je, u intervjuu za "Večernje novosti", taj potez je opravdao potrebama nastave. On je tada rekao da nije reč o diskriminaciji, i naveo je primer da, ako neko želi da studira medicinu na engleskom, mora da dokaže da zna taj jezik.

„Tako je i za studiranje na srpskom“, naveo je on.

U vezi sa novom presudom suda Pravni fakultet zvanično se još nije oglasio.

Organizovanje prijemnog ispita na manjinskim jezicima obaveza je svih fakulteta na Univerzitetu u Novom Sadu, ali ovo ne znači da se celokupna nastava odvija na manjinskim jezicima. Na kom jeziku se odvija nastava, zavisi od akreditacije programa na visokoškolskim ustanovama.

Pokrajinskom skupštinskom odlukom iz 2015. godine utvrđeno je pravo kandidata za upis na fakultete i više škole čiji je osnivač Vojvodina, na prijemni ispit i na jezicima manjina koji su u službenoj upotrebi a to su mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski jezik.

Pokrajinska vlada je iste godine donela Uputstvo o sprovođenju ove odluke.

Ustavni sud je takođezauzeo stav da prava pripadnika manjina da polažu prijemni ispit na maternjem jeziku i obaveze visokoškolskih ustanova da to obezbedi ne predstavlja povredu Ustava i zakona.

  • 16x9 Image

    Norbert Šinković

    Diplomirao je na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radijskim novinarstvom počinje da se bavi još u srednjoj školi. Od 2011. dopisnik RSE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG