Dostupni linkovi

Tešanj: Pronađene granate biće uklonjene nakon deminiranja


Pronađeno oružje
Granate za bestrzajni top koje su pronađene na lokalitetu Trešnjev panj na obroncima planine Crni vrh u Tešnju bit će ukolonjene nakon deminiranja tog terena. Dolazak deminera očekuje se u subotu, rekao je za Radio Slobodna Evropa komandir Policijske uprave Tešanj Hajrudin Alić.

Prema preliminarnim procjenama, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i policije Zeničko dobojskog kantona (ZDK) pronašli su nakon dojave građane oko 500 granata, kalibra 84 mm za bestrzajni top.

Još uvijek nije poznato kako su granate dospjele na ovo nepristupačno i minirano područje gdje su se tokom rata nalazile linije razdvajanja između Armije BiH, Vojske RS i Hrvatskog vijeća obrane.

Prema raspoloživim obavještajnim podacima, navedeno oružje može se dovesti u vezu sa oružjem koje su pripadnici SIPA-e u mjesecu julu pronašli u tešanjskom selu Kalošević, saopštila je SIPA.

“Policijski službenici SIPA-e nastavljaju višemjesečnu istragu u cilju pronalažena svih lokaliteta na kojima bi se mogla nalaziti skrivena minsko-eksplozivna sredstva, kao i na pronalaženju odgovornih osoba umiješanih u ove nezakonite radnje, o čemu će javnost biti naknadno informirana”, kazala je glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić.

U posljednja tri mjeseca ovo je druga veća količina naoružanja koja je pronađena na području Tešnja.

Početkom jula ove godine u selu Kalošević otkriveno je 650 projektila za ručne bacače i bestrzajni top koji su bili zakopani nekoliko metara pod zemljom.
Još se ne zna ko je i zbog čega zakopao to naoružanje.

U dosadašnjem dijelu istrage iz SIPA-e je saopšteno da su protivoklopna sredstva, pronađena na šumskom terenu između nekadašnjih ratnih linija razdvajanja, planski i organizovano skrivena tokom 2002. godine.
  • 16x9 Image

    Arnes Grbešić

    Novinarstvom se bavi od 1999. godine. Kao dopisnik RSE radi od 2001. godine. Sa Silvijom Brčić, koleginicom iz Livna, proglašen je 2004. za najboljeg reportera zajedničkog projekta RSE - Radio 27.

XS
SM
MD
LG