Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Koji je Terzić bio uhapšen?


Zvezdan Terzić

Direktor policije Srbije Milorad Veljović je izjavio da srpska policija nema potvrdu policije i MUP-a Crne Gore o privođenju bivšeg direktora Fudbalskog saveza Srbije Zvezdana Terzića. Istovremeno, u Crnoj Gori već dva dana traje dilema da li je u Budvi zaista bio uhapšen Zvezdan Terzić, bivši predsjednik Fudbalskog saveza Srbije pod potjernicom ili je to, kako policija tvrdi došlo do zabune.

U subotu je podgorička Televizija "Vijesti" objavila informaciju da je Zvezdan Terzić, bivši predsjednik Fudbalskog saveza Srbije, za kojim je na zahtjev Beograda raspisana Interpolova potjernica zbog navodnih malverzacija prilikom transfera fudbalera OFK Beograd, uhapšen tokom fudbalne utakmice u Budvi. Mediji su objavili da je Terziću prišlo više policajaca u civilu i da je nakon legitimisanja sa lisicama na rukama izveden sa stadiona.

Iz Uprave policije ubrzo je stigao djelimičan demanti. Portparol Tamara Popović saopštila je da došlo do zabune i da su inspektori umjesto Terzića greškom lišili slobode izvjesnog Nikšićanina koji nevjerovatno podsjeća na odbjeglog fudbalskog funkcionera nakon čega je ta osoba puštena na slobodu. Mediji se nijesu zadovoljili tim objašnjenjem već su krenuli u potregu za misterioznim čovjekom iz Nikšića i već narednog dana objavili da policija tvrdi da je greškom uhapsila izvjesnog Veselina Janjuševića.

Prema tvrdnjama podgoričkog "Dana", koji se poziva na izvore iz nikšićke policije, u Nikšiću postoje dva čovjeka sa tim imenom, ali nijedan tokom vikenda nije napuštao grad pod Trebjesom niti je imao problema sa policijom. U međuvremenu se oglasio i Pokret ze promjene. Portparol Koča Pavlović:

"Svima je jasno koji su pročitali novine i vidjeli saopštenje iz Uprave policije. Svima je jasno da su tamo ti ljudi, tih sedam, osam pripadnika Uprave policije koji su uhapsili toga čovjeka i svi oni su u njemu prepoznali Zvezdana Terzića. Svi prisutni očevici su takođe u njemu prepoznali Zvezdana Terzića. Da kažem na kraju. I javna tajna je da se Zvezdan Terzić već mjesecima nalazi u Crnoj Gori. Potpuno je nebitno za svakoga, osim očigledno za Upravu policije da se zaista radi o Zvezdanu Terziću. To što je on kod sebe imao ličnu kartu na ime izvjesnoga Janjuševića to samo govori da se jedna praksa koju je Ministarstvo unutašnjih poslova svojevremeno imalo, a mi smo više puta o tome obavijestili crnogorsku javnost da se kriminalcima iz okruženja daju isprave crnogorske lične karte, a neki od njih čak su i naoružavani u jednom periodu i svojevremeno su Zemunce naoružavali čak pištoljima, službenim, i davali im lične karte crnogorske, nekima od njih čak i iskaznice Službe državne bezbijednosti."

Upravo zbog ovakvih slučajeva postoje sistemi kontrole crnogorske policije koji su predviđeni pozitivnim propisima, kaže Aleksandar Zeković, član Odbora za civilnu kontrolu policije:

"Crna Gora kao što je poznato ima tri mahanizma kontrole policije, a to je parlamentarna, unutrašnja i građanska. Ja bih u ovom konkretnom slučaju akcanat stavio na parlamentarnu kontrolu koja ima jedan specijalni status u odnosu na da druge dvije upravo iz razloga što bi one mogle da ostvare puni pristup odgovarajućoj policijskoj argumantaciji, uz garantovanje službene tajne, uz garantovanje identiteta i digniteta eventualno građana koje je, ako je sve to istina, policija greškom dovela u vezu sa ovim licem koje se potražuje u susjednoj Srbiji i na osnovu tog mogla bi da izvede zaključak i konačnu ocjenu da li je policija u konkretnom slučaju primijenila sva svoja zakonska ovlašćenja ili nije. Kada kažem primijenila mislim da li je zaobišla primjenu zakona ili je po srijedi nešto sasvim, sasvim drugo."

Sagovornika u Upravi policije danas nijesmo uspjeli dobiti, ali je Veselin Veljović, direktor Uprave, u izjavi za "Dan", još jednom ponovio da odgovorno tvrdi da: "Lice koje je bilo lišeno slobode nije Terzić".

  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG