Dostupni linkovi

Otkrivene nove terorističke zavere u Evropi


Ajfelova kula je dva puta ovog mjeseca evakuisana zbog pretnje bombom.
Zapadne obaveštajne službe otkrile su terorističku zaveru u Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj, javljaju svetski mediji pozivajući se na bezbednosne izvore.

Prema navodima neimenovanih zvaničnika iz SAD i Evrope, teroristički napadi su planirani u Pakistanu. Tako BBC javlja da je to „jedan od najozbiljnijih planova Al Kaide u polsednjih nekoliko godina“, koji su inicirale terorističke grupe iz plemenskih regija u Pakistanu.

Namera je da timovi džihadista u stilu komandosa uzmu zapadne taoce i potom ih ubiju. Iz izvora obaveštajnih službi se saznaje da je reč o inicijalnoj ideji i trebalo je da se pređe na konkretno planiranje napada, ali koje ne bi odmah bili izvedeni.
U Parizu je povećana zabrinutost zbog mogućih napada, naročito nakon što je juče evakuisana Ajfelova kula zbog druge lažne pretnje bombom ovog meseca

Britanski Skaj Njuz (Sky News) javlja da je zavera otkrivena zahvaljujući razmeni obaveštajnih podataka između Britanije, Francuske, Nemačke i SAD.

Američki ABC News navodi da su obaveštajne službe dobile informaciju od osumnjićenog nemačkog teroriste koji je uhapšen na putu za Evropu i sada je zatvoren u Avganistanu. Američki zvaničnici su potvrdili da zatvorenik u vazduhoplovnoj bazi Bagram ima nemački pasoš.

Evropski zvaničnici nisu potvrdili postojanje zavere, ali su Britanija, Francuska i Nemačka povisili stepen bezbednosti.

Generalni direktor britanske službe bezbednosti MI5 Džonatan Evans (Jonathan), izjavio je 16. septembra da „ostaje ozbiljan rizik od smrtonosnog napada“.

Američka ministarka za unutrašnju bezbednost Dženet Napolitano (Janet), kazala je prošle sedmice da “povećana aktivnost” terorističkih grupa ukazuje na povišenu pretnju protiv zapadnih zemalja, uključujući i evropske.

U Parizu je povećana zabrinutost zbog mogućih napada, naročito nakon što je juče evakuisana Ajfelova kula zbog druge lažne pretnje bombom ovog meseca.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bris Ortefe (Brice Hortefeux) upozorio je pre desetak dana da se njegova zemlja suočava sa “stvarnom” pretnjom zbog delovanja Al-Kaidnih militanata u Magrebu.

„Neću odgovovarati na druga pitanja, ali mogu da potvrdim da je teroristička pretnja realna, naša budnost je pojačana, povećan je stepen bezbednosti, tačnije drugi po važnosti“, istako je Ortefe.

Džejms Kleper (James Clapper), šef Nacionalne obaveštajne Agencije SAD, nije želeo da direktno komentariše terorističku zaveru u Evropi, ali je potencirao da “znamo da Al-Kaida želi da napadne Evropu i SAD”.

“Vol Strit Džornal” (The Wall Street Journal) je objavio da je CIA pojačala napade bespilotnim letilicama na delove Pakistana koje ne kontrolišu centralne vlasti, i koji su sigurno utočište terorista, kako bi sprečila njihove akcije po evropskim gradovima. Pakistanske službe bezbednosti saopštavaju da je ovog meseca bilo 20 napada američkih bespilotnih letilica.

Istovremeno, "Vašington post" (The Washington Post) navodi izjavu američkih zvaničnika da je pretnja od terorističkih napada na starom kontinentu “verodostojna, ali nije konkretna”.
XS
SM
MD
LG