Dostupni linkovi

Uhapšeni osumnjičeni za teroristički napad
Dva muškarca na letu iz Čikaga za Amsterdam uhapšena su zbog sumnje da planiraju teroristički napad.

Američki zvaničnici zatražili su od holandskih vlasti da uhapsi Ahmeda Mohamed Naser al-Sofija (Ahmed Mohamed Nasser al Soofi) poreklom iz Jemena i Hezama al Murisija (Hezam al Murisi) zbog ozbiljne sumnje da u prtljagu nose delove za bombu.

Dva muškarca uhapšena su na aerodromu Šipol (Schiphol) u Amsterdamu, saopštile su holandske vlasti.

Portparol žandarmerije na amsterdamskom aerodromu Robert van Kapel izjavio je da su oni uhapšeni u utorak ujutro prilikom sletanja aviona, a na zahtev policije. Druge detalje van Kapel za sada nije izneo.
Kod jednog od osumnjičenih je u Čikagu utvrđeno da u prtljagu ima mobilni telefon prikačen za flašicu leka protiv mučnine i bolova u stomaku, kao i još tri mobilna telefona spojena selotejpom, satove spojene selotejpom, jedan perorez i tri velika noža.

Američka TV mreža ABC objavila je da je dvojici putnika odobreno ukrcavanje u avion koji je leteo iz Čikaga iako su za Al-Sofija postojale sumnje bezbednosnih službi, jer se prijavio najpre za let za Čikago, pa potom za Vašington, zatim za Dubai sa konačnim odredištem Jemen, da bi se na kraju ukrcao na let za Amsterdam.

Al-Sofi je na čikaškom aerodromu bio podvrgnut detaljnom pretresu i otkriveno je da pri sebi ima 7.000 dolara, a u prtljagu mobilni telefon prikačen za flašicu leka protiv mučnine i bolova u stomaku, kao i još tri mobilna telefona spojena selotejpom, satove spojene selotejpom, jedan perorez i tri velika noža.

Američki zvaničnici saopštili da nijedno od navedenih stvari nije opasno i da je zbog toga Al-Sofiju dozvoljeno ukrcavanje na let.

Međutim, američka stanica CNN u svojim izveštajima skreće pažnju da se u celom slučaju postavlja pitanje kako je moglo da se dogodi da se Al-Sofi prijavljuje na letove u raznim pravcima i potom menja destinaciju i, što je najvažnije, kako se dogodilo da njegov prtljag na kraju krene za Dalas, a sam Al Sofu za Amsterdan.

Američko Ministarstvo za unutrašnju bezbednost saopštilo je da su holandske vlasti bile upozorene na otkriće "sumnjivih predmeta" u prtljagu dvojice putnika. Jedan zvaničnik tog ministarstva izjavio je da su ti sumnjivi predmeti pronađeni u avionu kompanije Junajted erlajnsa (United airlines) 908 koji je u ponedeljak uveče poleteo iz Čikaga za Amsterdam.

Holandska policija saopštila je da je istraga u toku.
XS
SM
MD
LG