Dostupni linkovi

Podignuta optužnica zbog poticanja na terorizam u BiH


SIPA tokom protuterorističke akcije u Sarajevu, 2017.
SIPA tokom protuterorističke akcije u Sarajevu, 2017.

Državno tužiteljstvo podignulo je optužnicu protiv 31-godišnjeg muškarca iz Viteza, u središnjoj Bosni i Hercegovini, zbog sumnje da je poticao na terorističke aktivnosti.

U saopćenju Tužiteljstva BiH 28. decembra navodi se da je utvrđeno da je optuženi kazneno djelo počinio u stanju neuračunljivosti, pa je predložena mjera smještanja u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu.

Istragu su pokrenuli Tužiteljstvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu nakon saznanja da osoba s područja BiH, s internet adresom registriranom u BiH, pristupa stranicama s radikalnim terorističkim sadržajem u kojem se veličaju strukture tzv. Islamske države, koju su Ujedinjeni narodi proglasili terorističkom organizacijom.

"Navedena osoba vršila je prijevod tekstova i sadržaja na bosanski jezik, kao i preuzimanje sadržaja, fotografija i snimaka ubojstava vojnika, civila i djece, te veličanja struktura tzv. ISIL-a i njihovih aktivnosti na području Azije i Afrike, čineći te sadržaje dostupnim većem broju osoba s ciljem poticanja osoba u BiH na vršenje terorističkih aktivnosti", navedeno je u saopćenju Tužiteljstva.

Istragom i vještačenjem utvrđeno je da je počinitelj kazneno djelo počinio u stanju neuračunljivosti izazvane uslijed posttraumatskog stresnog poremećaja, uz teške depresivne epizode, zbog čega je u okviru optužnice, predloženo upućivanje optuženog u odgovarajući zdravstvenu ustanovu.

Sud BiH treba potvrditi optužnicu.

XS
SM
MD
LG