Dostupni linkovi

Pet osoba uhapšeno zbog sumnje da su pripremali teroristički napad u Španiji


Policija Španije zaplijenila mačete i municiju, 14. oktobar 2021.

Španjolska nacionalna policija uhapsila je u Barceloni i Madridu pet osumnjičenih pripadnika ćelije tzv. Islamske države.

Vjeruje se da su osumnjičeni – svi alžirski državljani – pripremali teroristički napad.

Policija je uhapsila pripadnike ove terorističke ćelije nakon što se saznalo da pokušavaju nabaviti pušku kalašnjikov.

Nekoliko komada streljiva zaplijenjeno je u njihovim kućama, zajedno s nekoliko velikih mačeta.

U akciji policije pomogao je EURPOL-ov ured za borbu protiv terorizma.

Poznata kao operacija ARBAC, ova je istraga započela u decembru 2020. nakon što je španjolska policija otkrila ulazak pripadnika "Islamske države" u Španiju. On i dva suučesnika uhapšeni su u Barceloni u januaru ove godine zbog sumnje da su pripremali teroristički napad.

Istražitelji su uspjeli povezati ovu trojicu osumnjičenih s pojedincem u Alžiru poznatim kao "šeik" za kojeg se vjerovalo da vodi ovu terorističku ćeliju.

Ta je osoba već bila poznata policiji: uhapšen je u Turskoj 2016. godine pokušavajući se pridružiti terorističkoj skupini "Islamska država". Nakon što je pušten, ovaj je pojedinac obišao nekoliko zemalja, poput Malezije, Tanzanije i Alžira, gdje je navodno regrutirao pripadnike "Islamske države".

U martu 2021. otkriven je kako ulazi u Španiju. Uvedene su posebne mjere nadzora koje su omogućile identifikaciju u Barceloni grupe mladih, visoko radikaliziranih alžirskih državljana koji su ga okruživali.

Svi ti pojedinci, uključujući i onoga poznatog kao "šeik", uhapšeni su nakon pokušaja nabavke puške kalašnjikov.

XS
SM
MD
LG