Dostupni linkovi

Džindić: Razmisliti kako okončati projekat Bloka 7 Termoelektrane Tuzla


Termoelektrana u Tuzli, BiH, 12. decembar 2018.
Termoelektrana u Tuzli, BiH, 12. decembar 2018.

Treba razmisliti koji su pravci da se projekat Blok 7 Termoelektrane Tuzla prekine na regularan i zakonit način, izjavio je danas Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Džindić je komentarisao najavu predsjednika Kine, Si Đinpinga, da ta država više neće ulagati u termoelektrane na ugalj u inostranstvu, prenosi Fena.

“Ja sam tu vijest čuo iz medija. Onog trenutka kad ona dođe kao zvanična, tada će biti i zvanično očitovanje. Ako odluka bude ovakva kakvu smo čuli iz medija, onda treba sjesti i razmisliti koji su pravci da se ovaj projekt prekine na regularan, zakonit i jedini ispravan način”, rekao je Džindić za Fenu prilikom posjete kompaniji FEAL u Širokom Brijegu, dodavši kako alternativa mora biti energija iz obnovljivih izvora.

Naveo je da je, što se tiče Bloka 7, Vlada Federacije uputila informaciju entitetskom parlamentu.

“Prošle sedmice smo dobili zvaničnu informaciju od parlamenta da predložimo određene zaključke koji će biti tretirani prilikom rasprave. Tu informaciju je resorno ministarstvo uputilo Elektroprivredi BiH, nadzornom odboru i upravi. Dali smo rok od sedam dana da se oglase i da nam dostave radni materijal kroz zaključke o čemu bi trebalo raspravljati na parlamentu", kazao je ministar Džindić.

Pojasnio je da to znači da "parlament daje finalnu saglasnost, a potpisnik ugovora je Elektroprivreda BiH, koja je u vlasništvu Vlade FBiH, s našim strateškim partnerom iz Kine”.

Ideja o gradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla stara je 15 godina. Za to vrijeme izmijenile su se četiri vlade i isti broj generalnih direktora Elektroprivrede BiH.

Vrijednost projekta je sa početnih 760 miliona maraka (380 miliona eura) porasla na skoro 1,4 milijarde konvertibilnih maraka (700 miliona eura).

Izmijenilo se i nekoliko strateških partnera u projektu.

Ugovor o gradnji bloka snage 450 megavata (MW) sa konzorcijumom kineskih državnih kompanija “China Gezhouba Group Company” i “Guandong Electrical Power Design Institute” potpisan je 2014. godine.

XS
SM
MD
LG