Dostupni linkovi

Termin potpisivanja SSP-a na klackalici


U BiH postoje različita predviđanja o tome kada će konačno biti stavljen potpis za ulazak u evropsku obitelj naroda, a nakon što je odgođeno potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak smatra da je izvjesno potpisivanje Sporazuma 26. ovog mjeseca dok neke političke partije insistiraju na tome da razlog odlaganja nije tehničke naravi, kako je objavljeno iz sjedišta EU.

Član izaslanstva Europskog parlamenta za odnose sa jugoistočnom Europom Jelko Kacin izražava nadu da će BiH potpisati Sporazum do kraja ovog mjeseca kako bi se proces ratifikacije u zemljama EU mogao završiti što prije. Međutim, on istovremeno upozorava kako izazovi ustavnih reformi čekaju BiH na njenom putu ka statusu zemlje kandidata:

“Ja mislim da je toliko puta bilo rečeno sve s naše strane šta se zapravo od vaše države, odnosno glavnih političara očekuje. Početak reforme policijskih snaga je početak procesa koji traje ne samo u državama koje žele biti kandidati nego i u državama članicama. Mi se svakodnevno prilagođavamo razvoju događaja, drugačijem viznom režimu unutar Šengena. Ako idemo u tom pravcu, ja mislim da je ono što je, po mojem mišljenju, najznačajnije u ovom momentu je jedan značajan korak na putu za ukidanje viza za državljane BiH, prije svega one koji nemaju dvojnog državljanstva. Ali ono što predstoji kao izazov, to je reforma Ustava. To je stvar koja je veliki izazov, oko toga se treba dogovoriti i tek kada budu stvoreni ti uslovi, onda možemo raspravljati o statusu kandidata.”

Iako je BiH postizanjem dogovora o reformi policije ispunila uvjete za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju datum kada će se to dogoditi još uvijek je neizvjestan. Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak danas je tijekom razgovora o europskoj perspektivi BiH, koji je održan u hercegovačkom gradu Stolac, izrazio nadu da će svečano potpisivanje biti obavljeno 26. svibnja:

"Pitanje je potpuno tehničko. To je 22 zvaničnih jezika i nekih hiljade stranica dokumenta. Sve mora da bude prevedeno, sve mora da bude provjereno sa pravnog gledišta, jer je to obavezujući dokument. Znači, tu ne treba da tražimo bilo kakvu politiku ili bilo šta. Ali ja lično vjerujem da će sve biti gotovo, tako da bi se na sastanku ministara 26. maja mogao taj dokument da potpiše, jer to sigurno BiH zaslužuje."

Niko Lozančić, zastupnik Parlamenta iz Hrvatske demokratske zajednice, smatra kako je učinjena nepravda, ako je BiH pretekla Srbija zbog tehničkih problema, odnosno prevođenja Sporazuma na jezike zemalja članica Europske unije:

„Mogu samo izraziti žaljenje što zbog navodno nekakvih sitnih tehničkih problema BiH, koja je svakako više zaslužila, nije potpisala ovaj sporazum.“

Za premijera RS-a Milorada Dodika nije toliko važno da li će se sporazum potpisati u svibnju ili lipnju:

„Ja se radujem, naravno, potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. To je sigurno jedna od važnijih stvari koja će se desiti i koja je izvjesna. Sve ostalo podrazumijeva realan dogovor u BiH, podrazumijeva uvažavanje realnosti u BiH, podrazumijeva obaveze da se faktori u BiH dogovore oko rješenja. Prošlo je vrijeme bilo kakvih mogućnosti za nametanje rješenja.“

Na Samitu šefova država srednje i jugoistočne Europe u Ohridu, proteklog vikenda, predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić rekao je kako ima saznanja da do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU neće doći ni 26. svibnja, već tek 6. lipnja:

„Ne radi se o brzini potpisivanja. Mi se ovdje ne utrkujemo s vremenom. Radi se o jednom odnosu koji stvara dileme i otvara neka vrlo ozbiljna pitanja," rekao je Silajdžić.

XS
SM
MD
LG