Dostupni linkovi

Američki teretni brod pogođen u Crvenom moru


Plemenski pristaša jemenskih Hutija nosi bacač RPG-a tokom protesta protiv nedavnih napada predvođenih SAD-om na ciljeve Hutija, u blizini Sane, Jemen, 14. januar 2024.
Plemenski pristaša jemenskih Hutija nosi bacač RPG-a tokom protesta protiv nedavnih napada predvođenih SAD-om na ciljeve Hutija, u blizini Sane, Jemen, 14. januar 2024.

Brod u vlasništvu SAD-a pogođen je 15. januara projektilom koji su ispalili jemenski pobunjenici Huti u Adenskom zaljevu, rekli su zvaničnici.

Centralna komanda SAD-a potvrdila je napad i za njega okrivila Huti pobunjenike.

"Brod je javio da nema povrijeđenih niti veće štete i nastavlja svoje putovanje", objavila je Centralna komanda.

Prethodno je britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) javila o novom teškom incidentu u Crvenom moru.

Kako su naveli, teretn i brod je pogođen projektilom iz zraka nedaleko jemenskog južnog lučkog grada Adena.

Britanska tvrtka za pomorsku sigurnost Ambrey kaže da je brod koji je pogodio projektil u blizini južne obale Jemena bio teretni brod u vlasništvu SAD-a, što Amerikanci nisu potvrdili za sada.

Prema navodima ove kompanije, napad je "ciljao američke interese kao odgovor na američke vojne napade na vojne položaje Houthia u Jemenu".

Ambrey izvještava da je požar izbio na brodu za rasuti teret u američkom vlasništvu pod zastavom Maršalovih Otoka, ali on je i dalje sposoban za plovidbu i nije bilo ozlijeđenih.

Kaže da je "procijenjeno da brod nije povezan s Izraelom".

Huti koje podržava Iran napadaju američke i britanske teretne brodove u Crvenom moru od novembra, a napadi su eskalirali početkom 2024. godine. što je izazvalo odgovor SAD i Velike Britanije.

Huti tvrde da su brodovi povezani s Izraelom - iako mnogi nemaju nikakve veze s Izraelom.

Premijer Velike Britanije Rishi Sunak kaže da oni neće oklijevati poduzeti dalje korake protiv Hutija kako bi se zaštitili u Crvenom moru.

"Suočili smo se s eskalirajućim nizom napada... uključujući napad na ratni brod Kraljevske mornarice", rekao je Sunak novinarima, nazivajući to "neprihvatljivim".

Huti su politička i vojna grupa koja kontroliše veliki dio Jemena, a takođe su ključni saveznici Hamasa u Gazi. Najavili su da će nastaviti s napadima na brodove koji putuju za Izrael.

XS
SM
MD
LG