Dostupni linkovi

Tepić: Bratu ministarke Kisić Tepavčević ugovor od tri miliona evra


Marinika Tepić, arhivska fotografija

Potpredsednica opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić pokazala je 31. marta medijima ugovor po kojem je rođeni brat ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević dobio posao od državnog preduzeća Elektroprivrede Srbije (EPS) u iznosu od gotovo tri miliona evra za održavanje informacionog sistema i servera.

Tepić je, na konferenciji za novinare u Beogradu, rekla da je firma Bojana Kisića „Nites“, zajedno sa firmom „Khaoticen“ Siniše Narića, dobila ovaj posao u januaru 2021. godine.

Radio Slobodna Evropa se povodom ove tvrdnje Marinike Tepić obratila i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na čijem je čelu ministarka Kisić Tepavčević.

Istakla je da je firma „Khaoticen“ sklopila mnogobrojne ugovore sa državnim institucijama i firmama, od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), Elektroprivrede Srbije (EPS), SDPR (kompanija u državnom vlasništvu koja se bavi trgovinom naoružanjem), i u proteklih šest meseci, prema njenim rečima, prihodovala 16 miliona evra.

Tepić je naglasila da je vlasnik te firme u julu 2020. godine osnovao zajedničku firmu „Numerator“ sa direktorima u agenciji za istraživanje javnog mnjenja Markom Uljarevićem i Predragom Kurčubićem, u kojoj je Uljarević većinski vlasnik sa 65 odsto.

Prema njenim rečima, to je način da se plaćaju istraživanja javnog mnjenja.

Tepić je krajem septembra prošle godine novinarima pokazala dokumente kojima se, kako je tvrdila, dokazuje da je Aseko, firma Igora Brnabića, brata premijerke Srbije, za dve godine od njenog izbora na tu funkciju dobila više od 40 miliona evra novca iz budžeta Srbije.

Nakon obraćanja novinarima ispred zgrade Republičkog javnog tužilaštva u Beogradu dokazni materijal je predala toj instituciji.

„Samo od Elektroprivrede Srbije (EPS) dobila je 20 miliona evra, a do tada zarada firme bila je minorna“, rekla je Tepić na tadašnjoj konferenciji za novinare.

Kako je navela, pored EPS-a, firma premijerkinog brata dobijala je novac i od Nacionalne službe za zapošljavanje, Ministarstva finansija, Ministarstva trgovine i mnogih drugih.

Tepić je dodala da je nakon postavljanja Ane Brnabić za premijerku u junu 2017, već u avgustu ubrzano otvorena Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, koja po zakona direktno odgovara njoj.

„Ta kancelarija je 15. novembra 2017. godine firmi rođenog brata premijerke dodelila ugovor vredan 180 miliona dinara (više od 1.520.000 evra). Ovo je najdirektniji mogući sukob interesa. Ne znam da li je ikada bilo ovoliko kristalno jasno“, rekla je ona.

Igor Brnabić je novac, dodala je Tepić, od Kancelarije IT Vlade Srbije dobio za izradu „centralnog registra stanovništva“.

XS
SM
MD
LG