Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Einstein prije 100 godina prezentirao teoriju relativiteta


Albert Einstein

Prije sto godina, 21. septembra 1909. godine u Salzburgu mladi Albert Einstein prezentirao je prvi put javno svoju teoriju relativiteta objavljenu 1905.

Teorija koja je revolucionirala fiziku, doživjela je tada prilično hladan prijem kod njegovih kolega.

U gimnastičkoj dvorani škole Andra, gdje se održavao skup društva njemačkih istraživača u domenu prirodnih i medicinskih nauka, njegovi savremenici nisu shvatili domet čuvene formule E=Mc2, energija je jednaka masi pomnoženoj s brzinom svjetlosti na kvadrat.

Jedan od najrenomiranijih fizičara toga doba Nijemac Max Planck, koji je poznavao Einsteinove radove otkako su bili objavljeni u Berlinu, pokrenuo je živu diskusiju među budućim dobitnicima Nobelove nagrade, koju je i sam Einstein primio 1921. godine, poslije izlaganja o prirodi materije i zračenja.

Tada tridesetogodišnji Albert Einstein, koji je prvi put prisustvovao nekom kongresu, bio je na pragu međunarodnog priznanja.

Do tada je bio zaposlen u švicarskom Uredu za patente u Bernu, a onda je postavljen za predavača u Bernu, a zatim u Zurichu.

Prije nego što je 1933. godine pobjegao pred nacizmom u SAD, trebalo je da nastavi svoj rad u Berlinu.
  • 16x9 Image

    Rinko Golubović

    Počeo raditi 1969. na Radio Sarajevu kao spiker, a 1973. i na TV Sarajevo u informativnim emisijama. Okušao se u gotovo svim područjima novinarstva: od voditelja i urednika informativnih emisija, do emisija revijalnog karaktera.

XS
SM
MD
LG