Dostupni linkovi

Tenzične poruke sa obje strane u Crnoj Gori


Protest ispred zgrade crnogorske Vlade 8. aprila završen je uz tenzije, ali bez incidenata nakon što je Vlada odložila razmatranje dokumenta koji reguliše pitanja dobijanja crnogorskog državljanstva, što je bio povod protestnog okupljanja
Protest ispred zgrade crnogorske Vlade 8. aprila završen je uz tenzije, ali bez incidenata nakon što je Vlada odložila razmatranje dokumenta koji reguliše pitanja dobijanja crnogorskog državljanstva, što je bio povod protestnog okupljanja

Uzavrele nacionalne i etničke tenzije u Crnoj Gori samo čekaju da eskaliraju u sukobe koji bi imali nesagledive posledice, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Boris Raonić iz Građanske alijanse, ističući da političke strukture iz oba tabora, i prosrpskog i procrnogorskog, opasno manipulišu građanima.

S druge strane, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore Zoran Miljanić za RSE kaže da je bezbjednosna situacija u državi stabilna, a da su bivša vlast Demokratske partije socijalista (DPS), i njima bliske političke strukture, podgrijale atmosferu nestabilnosti.

Poslednjih dana pojačane su tenzije između pristalica pro-crnogorske opozicije predvođene DPS-om i podržavalaca vladajućeg Demokratskog fronta.

Na avgustovskim izborima smijenjena je trodecenijska vlast Demokratske partije socijalista a Vladu je izglasala parlamentarna većina od 41 poslanika, na čelu sa prosrpskim Demokratskim frontom, Demokratama i građanskim pokretom URA.

Različiti povodi za proteste dvije strane

Odluke najviših Vladinih zvaničnika izazvale su više protestnih okupljanja prethodnih dana, kako ispred sjedišta Vlade u Podgorici, tako i u drugim gradovima Crne Gore.

Prvo je zahtjev premijera Zdravka Krivokapića da ministar pravde Vladimir Leposavić podnese ostavku zbog negiranja genocida u Srebrenici, izazvao 5. aprila protest pristalica uglavnom prosrpskog Demokratskog fronta, koji podržavaju stav Leposavića.

Odmah potom, 7. aprila, najavljeno je da je Vlada Crne Gore pripremila dvije odluke koje mogu uticati na promjenu strukture građana sa biračkim pravom.

Prvom odlukom, crnogorsko državljanstvo će dobiti nepoznat broj osoba koji žive u Crnoj Gori a porijeklom su iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Rusije. Drugom odlukom iz biračkog spiska će biti izbrisani državljani Crne Gore koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu. Ove odluke su izazvale proteste pristalica opozicionih partija, koje sumnjaju da ovim intervencijama u zakonima, Vlada Crne Gore želi da izvrši etnički, demografski i izborni inžinjering.

Protesti su održani ispred sjedišta Vlade u Podgorici, 8. aprila. Blokirani su bili i izlazi iz drugih gradova Crne Gore odakle su pristalice opozicije sa crnogorskim nacionalnim obilježjima namjeravale da krenu na anti-vladine proteste u Podgoricu. Saobraćaj ka više crnogorskih gradova bio je satima blokiran.

Na ulazu u Nikšić, gdje je blokada najduže trajala, desio se incident kada je službeno vozilo Vlade, u prisustvu policije, probilo grupu demonstranata pri čemu su dvije osobe zadobile lake povrede. Pripadnik Vojske Crne Gore, potpisan kao Rajo Čanjak, objavio je je Tviteru da su on i još jedan pripadnik VCG napadnuti od strane demonstranata u Nikšiću na istom mjestu.

Iz aktuelne optužuju bivšu vlast

Miljanić smatra da iza Patriotsko komitskog saveza, koji su bili zvanični organizatori protesta, stoji bivša vlast Demokratske partije socijalista.

„Očigledno je da to rade preko određenih ekstremnih krugova. Takva politika ništa dobro Crnoj Gori neće donijeti. Ako su patriote, valjda patriotizam znači sačuvati stabilnost i mir i ne dozvoliti da dođe do incidenata koji nas mogu skupo koštati“, poručuje Miljanić.

Kako navodi, bivša vlast je pokušala da izazove nezadovoljstvo pogrešnim tumačenjima Vladinih namjera, vezano za pitanja sticanja i gubljenja državljanstva.

„Predstavili su javnosti da se radi o desetinama hiljada građana koji treba da dobiju državljanstvo a drugima da se odzima, što je potpuna neistina, i tako pokušali da Crnu Goru dovedu u fazu nestabilnosti, što im nije uspjelo, niti će“, zaključuje Miljanić.

Boris Raonić iz Građanske alijanse procjenjuje da Crnoj Gori prijeti veoma loš scenario eskalacije sukoba.

„Loša ekonomska situacija, epidemiološka i socijalna u kombinaciji sa političkom krizom može lako da eskalira. U Crnoj Gori se politika često svodi na manpulaciju etničkim osjećanjima“, smatra Raonić.

I premijer dolio ulje na vatru

Raonić ukazuje da neodgovorni političari, i u vlasti i u opoziciji, izjavama nakon jučerašnjeg incidenta u Bogetićima kod Nikšića, dolivaju ulje na vatru.

Naime, u pomenutom incidentu na ulazu u Nikšić od 8. aprila, u državnom vozilu nalazila se kćerka premijera Zdravka Krivokapića. Automobil je opkolila grupa demonstranata koja je prethodno blokirala ulaz u grad, u znak protesta što im policija ne dozvoljava da krenu na proteste u Podgoricu. Policajac, koji je upravljao vozilom, dao je gas nakon što su dva demonstranta sjela na haubu vozila u pokušaju da ih spriječe da nastave put i tom prilikom ih odbacio na asfalt.

Premijer Zdravko Krivokapić je nakon incidenta preko Tvitera građanima poručio da će „u zemlji vladati red i zakon na koje niste navikli. Uskoro ćete to da vidite”.

„Reakcija premijera Krivokapića nije bila u smjeru snižavanja tenzija, već prijeteća. S druge strane, imamo istu vrstu poruke, prvenstveno manipulisanu od struktura koje su izgubile moć i koje žele preko tog aspekta da je povrate. Ni jedna ni druga strana nisu svjesne koje rizike nose ovako ratoborne poruke“, zaključuje Raonić.

Premijer Krivokapić je u toj poruci rekao i da im „neće oprostiti suze ćerke“.

Građanska aktivistkinja Dina Bajramspahić za RSE ocjenjuje da se premijer Krivokapić takvom reakcijom ponio emocionalno, a ne kao predstavnik Vlade.

„Premijer Krivokapić mora da bude svjestan toga da je predsjednik Vlade, što znači da ima odgovornost za sve građane. I za one koji su sjedjeli na autu i za one koje su protestovali. Nije se dobro snašao i moraće da promijeni retoriku ukoliko želi da riješi probleme koji se sve više povećavaju“, ocjenjuje Bajramspahić.

Cjelokupna situacija je, kaže, izrazito zabrinjavajuća u Crnoj Gori ali da „tenzije ne traju od juče“.

„Moj utisak je da ovo što sada žanjemo je odavno posijano i da tenzije dugo traju. Političari pokušavaju da prikriju da odavno postoje tenzije, govoreći kako nisu stvarne, da su vještačke i da nema problema koji su svakodnevno sve dublji“, kaže Bajramspahić.

Prema njenim riječima, situacija oko dobijanja državljanstva neadekvatno je komunicirana od strane Vlade, koja jej trebalo da predvidi nezadovoljstvo takvim odlukama.

„Očigledno je bilo kako će opozicija odgovoriti na taj prblem ali Vlada se ponaša kao da nema dodir sa stvarnošću i realnošću sa kojom je suočena. To nesnalaženje Vlade njih najviše košta“, poručuje Bajramspahić.

Tenzijama doprinijeli i mediji i političari

Bajramspahić kaže da je posebno brine što bi ove godine, na jesen, trebalo da bude sproveden popis stanovništva.

„Još se popis nije zahuktao a situacija je nepodnošljiva. Jako sam zabrinuta i svi treba da pozovu na samirivanje tenzija, na veće razuijevanje“, navodi Bajramspahić.

Cjelokupnoj situaciji su, smatra, doprinijeli političari obje strane, oštrom retorikom, isključivošću i netrpeljivošću ali i mediji, jednostranim izvještavanjem.

„Nikome ne služi na čast što se jednostrano izvještava, bilo isključivo pozitivno ili negativno o svim problemima. Mediji jako doprinose i pojačanoj retorici i polarizaciji društva i fašizaciji. Dužnost svih je da većom odgovornošću pomognu da sagledamo stvarnost onakva kakva jeste i da se čuje glas onih koji su stručni za rješavanje problematičnih pitanja“, zaključuje Bajramspahić.

Povodom incidenata na ulazu u Nikšiću od 8. aprila saslušanje ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića tražili su i vlast i opozicija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG