Dostupni linkovi

Sastanak G20 u Brizbejnu: Tenzije sa Rusijom oko Ukrajine


Sastanak G20 u Brizbejnu

Tenzije između ruskog predsjednika Vladimir Putina s jedne i EU i SAD sa druge strane zbog krize u Ukrajini, biće u fokusu summita G20 u Brizbejnu koji se održava 15. i 16. novembra. Putin je već u petak izjavio da sankcije Moskvi krše principe G20, kao i međunarodno pravo.

Dok se lideri Grupe 20 najrazvijenijih zemlja svijeta okupljaju na summitu Brizbejenu, odnosno dio njih se seli sa završenog summita APEC-a, Azijsko - pacifičke kooperacije u Australiju, očekivane tenzije na summitu G20 između Rusije i Zapada već su počele. Ruski predsjednik Vladimir Putin za ekonomske sankcije Zapada nametnute Moskvi zbog Ukrajine rekao je da su u suprotnosti sa međunarodnim pravom i protivne principima G20.

Zamrzavanje finansijskih sredstava, zabrana putovanja i blokiranje ruskih kompanija na svjetskim tržištima su odluke koje prema sudu Putina mogu donijeti samo UN.

Putin je priznao da su sankcije i niska cijena nafte nanijeli štetu ruskoj ekonomiji ali je poručio da su novčane rezerve Kremlja savim dovoljne da se prevlada ekonomska kriza i ispunjavanju domaće obaveze na socijalnom planu.

Putin u Brizbejnu
Putin u Brizbejnu

"Mi smo se odmaknuli od diktature tržišta, gdje se svi naftni tokovitemelje na američkom dolaru. Mi ćemo proširiti mogućnosti korištenja drugih nacionalnih valuta,rublje i juana", poručio je Putin.

Putinove poruke i njegov dolazak na G20 prate nove informacije o obnovljenim ruskim upadima na teritoriju Ukrajine gdje proruski separatisti drže u opsadi regione Donjeck i Luganjsk.

Moskva ponovo demantuje tvrdnje Zapada da šalje naoružanje i novu opremu u Ukrajinu gdje se, strahuje se, priprema teren za novo nasilje djelimično obustavljno dogovorom o prekidu vatre 5. septembra u Minsku.

Britanski premijer David Cameron koji je već stigao u Australiju i sastao se sa domaćinom, premijerom Tony Abbottom da odnos prema Rusiji zavisi od njenog ponašanja u Ukrajini.Aktulne akcije Moskve na istoku Ukrajine su neprihvatljive i moguć je novi set sankcija i EU i SAD.

Ako Rusija zauzme pozitivan pristup prema ukrajinskim slobodama i odgovornostima sankcije mogu biti ukinute.Ako Rusija nastavi da pogoršava situaciju sakcije će se pojačati.To je jednostavno tako “, kaže Cameron.

Njemačka kancelaraka Angela Merkel na putu ka Brizbejnu posjetila je Novi Zeland i na press konferenciji sa premijerom, John Keyom odgovorila je na pitanje novinra kako gleda na izvještaje da su se ranije ove sedmice u međunarodnim vodama sjeverno od Brizbejna stacionirali ruski ratni brodovi.

“Voljela bih reći da su ti ruski brodovi dio prisustva Rusije. Ono što me mnogo više brine je teritorijalni integritet Ukrajine koji je povrijeđen i to što se dogovor iz Minska ne poštuje, kao i to da imamo vrlo zabrinjavajuće informacije o novim isporukama oružja tamo. o je nešto što me daleko više brine i to je nešto o čemu će se raspravljati na marginama sastanka G20", rekla je Merkel.

Holandska vlada je saopštila u petak da su dva njiihova F16 borbena aviona presreli ruski transportni avion Iljušin, nakon što je uletio u međunarodni vazdušni prostor sjeverno od Estonije i Litvanije bez prethodnog davanja plana leta.

Holandski avioni su dio NATO snaga koji patroliraju nebom iznad baltičkih država kao dio podrške od kada je esklairala kriza u Ukrajini početkom ove godine.

Holandska je vlada saopštila da je nakon presretanja 12.novembra, Iljušin-76 odletio u smjeru ruske enklave Kaliningrad, koja se nalazi u sendviču između članica NATO-a, Poljske i Latvije.

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG