Dostupni linkovi

Svijet bi se mogao suočiti s rekordnim temperaturama 2023.


Pastir promatra vatru na polju pšenice između Tabare i Losacia, tokom drugog toplinskog vala u godini, u pokrajini Zamora, Španjolska, 18. juli 2022.
Pastir promatra vatru na polju pšenice između Tabare i Losacia, tokom drugog toplinskog vala u godini, u pokrajini Zamora, Španjolska, 18. juli 2022.

Svijet bi mogao oboriti novi prosječni temperaturni rekord 2023. ili 2024., potaknut klimatskim promjenama i očekivanim povratkom vremenskog fenomena El Nino, kažu klimatolozi.

Klimatski modeli sugeriraju da će nakon tri godine vremenskog uzorka La Nina u Tihom okeanu, koji općenito blago snižava globalne temperature, svijet kasnije ove godine doživjeti povratak na El Nina, toplijeg pandana.

Tokom El Nina, vjetrovi koji pušu na zapad duž ekvatora usporavaju, a topla voda se gura prema istoku, stvarajući toplije površinske temperature okeana.

"El Nino se inače povezuje s rekordnim temperaturama na globalnoj razini. Još se ne zna hoće li se to dogoditi 2023. ili 2024., ali mislim da je vjerovatnije nego da nije", rekao je Carlo Buontempo, direktor EU's Copernicus Climate Change Service.

Klimatski modeli sugeriraju povratak na uvjete El Nina u kasno borealno ljeto i mogućnost razvoja snažnog El Nina prema kraju godine, rekao je Buontempo.

Najtoplija zabilježena godina na svijetu bila je 2016., koja se podudarala s jakim El Ninom - iako su klimatske promjene potaknule ekstremne temperature čak i u godinama bez tog fenomena.

Posljednjih osam godina bilo je osam najtoplijih u svijetu - odražavajući dugoročniji trend zagrijavanja potaknut emisijama stakleničkih plinova.

Friederike Otto, viša predavačica na Grantham institutu Imperial Collegea u Londonu, rekla je da bi temperature izazvane El Ninom mogle pogoršati učinke klimatskih promjena koje zemlje već doživljavaju - uključujući jake toplinske valove, sušu i šumske požare.

"Ako se El Nino razvije, postoji dobra šansa da će 2023. biti još toplija od 2016. - s obzirom na to da se svijet nastavio zagrijavati dok ljudi nastavljaju sagorijevati fosilna goriva", rekla je Otto.

Znanstvenici iz programa EU Copernicus objavili su u četvrtak izvješće u kojem procjenjuju klimatske ekstreme koje je svijet doživio prošle godine, pete najtoplije godine u povijesti.

Europa je 2022. doživjela svoje najtoplije ljeto zabilježeno, dok je ekstremna kiša potaknuta klimatskim promjenama uzrokovala katastrofalne poplave u Pakistanu, a u februaru je razina leda na Antarktiku pala na rekordno nisku razinu.

Svjetska prosječna globalna temperatura sada je 1,2 C viša nego u predindustrijsko doba, rekli su iz Copernicusa.

Unatoč tome što je većina najvećih svjetskih emitera obećala da će s vremenom smanjiti svoje neto emisije na nulu, globalne emisije CO2 prošle su godine nastavile rasti.

XS
SM
MD
LG