Dostupni linkovi

Bh. fudbal u pat poziciji


Navijači na utakmici u kojoj je BiH savladala Rumuniju sa 2:1, 26. mart 2011
Navijači na utakmici u kojoj je BiH savladala Rumuniju sa 2:1, 26. mart 2011
Od 1. aprila 2011. godine, kada su Svjetska i Evropska fudbalska federacija suspendovale Fudbalski Savez BiH, reprezentacija i klubovi ne mogu učestvovati na međunarodnim takmičenjima.

Takav status trenutno u svijetu ima još samo jedna država - Brunei. Suspenzija je uslijedila nakon neusvajanja Statuta, jer se bosanskohercegovački čelnici fudbala nisu mogli dogovoriti oko izbora jednog predsjednika.

„Kakav fudbal, takva država i obratno. Ogledalo situacije. Ovdje, ako hoćeš da napraviš pčelarsko društvo, trebaju ti Srbin, Hrvat i Musliman“, kaže nam jedan Sarajlija.

Prošlo je desetak dana od suspenzije Nogometnog/fudbalskog Saveza BiH. Novih informacija od Svjetske i evropske fudbalske asocijacije nema. U bosanskohercegovačkim medijima, nadugo i naširoko, se analizira i špekulira, prije svega o Komitetu za normalizaciju, koji su najavili iz FIFE i UEFE.

Među mogućim spasiteljima bosanskohercegovačkog fudbala je ime Ivice Osima:

„To bi trebalo isprobati. Čekam da se fudbalski tim konačno kvalifikuje na jedno veliko fudbalsko takmičenje i da damo do znanja Evropi i svijetu da ima jedna reprezentacija za koju toliko puno i ne bendaju, ali koja u tome učestvuje. Gubitnici će biti oni koji nam ne daju da dođem, a ne mi zato što ne dolazimo.“


Kao Brunei

Dosta se u BiH polemisalo o mogućnosti da predsjednik novog NSBiH bude upravo Osim, a direktor bivši selektor Faruk Hadžibegić, koji živi i radi u Francuskoj. On ističe da ga još uvijek niko nije kontaktirao, ali da bi se volio vratiti u BiH.

„Nemojte da šef i ja budemo pokusni kunići. Šef predsjednik, ja direktor? Drugo su naše želje, ali ipak to sve treba legalizovati da bi bili pravosnažni ili punosnažni pred UEFA-om i FIFA-om. Tu ipak treba imati legitimnost, a zna se ko daje legitimnost. To je ipak državna institucija“
, kaže Faruk Hadžibegić.

U budućem Komitetu za normalizaciju Nogometnog saveza, između ostalih, najvjerovatnije će se naći i predsjednik FK „Slavija”, Dragan Kulina.

Sjednica Skupštine Fudbalskog saveza BiH nakon koje su uslijedile sankcije, mart 2011
„Kontaktirali su me iz FIFA-e i UEFA-e. Što se mene tiče, radit ću na tome da doprinesem, a ne da se napravi još više konfuzije“, tvrdi Kulina.

Prvoaprilskom suspenzijom NSBIH, klubovi i reprezentacija do daljnjega neće moći igrati u međunarodnoj konkurenciji, a sportski funkcioneri isključeni su iz svih organa i projekata koje organizuju FIFA i UEFA.

Razlog suspenzije Saveza jeste neusvajanje Statuta, na kojem su insistirale UEFA i FIFA. Naime, delegati Nogometnog saveza BiH, do 31. marta nisu donijeli novi Statut koji bi bio usklađen sa sportskim standardima, a ne sa političkom strukturom u državi. Bosna i Hercegovina je 12. zemlja koja je doživjela ovakvu vrstu suspenzije, a trenutno su u istoj poziciji još samo Brunei.

„Kako se kaže, biber po pilavu je i odluka po kojoj Savez BiH ne može kontaktirati ni sa jednom nacionalnom asocijacijom UEFA-e, odnosno FIFA-e“
, kaže glavni urednik multimedijalnog projekta Sport centar Bakir Tiro.

Možda bude i pozitivnog efekta

Da su prsti političara duboko upleteni u bosanskohercegovački fudbal, te da su politička previranja dovela najvažniju sporednu stvar u pat poziciju, potvrđuje i legendarni Ivica Osim.

„Najružnije od svega je to što je previše politike u našem fudbalu. Sve nam je politika i sve se gleda - kako se ko zove, odakle je, šta je. Tu smo izgubili dosta vremena“
, kaže Osim.

Bosanskohercegovački stručnjak, aktualni trener NK „Dinama“ iz Zagreba, Vahid Halilhodžić, smatra da iza suspenzije NSBiH stoji isključivo politika.

„To sa nogometom nema ništa, to su politička razračunavanja“, ocjenjuje Halilhodžić.

S druge strane, većina sportskih radnika smatra da, ukoliko ne bude dodatnih opstrukcija, najnovija dešavanja mogla bi biti novi korak naprijed za bosanskohercegovački fudbal jer bi sa starom nomenklaturom, agonija bila nastavljena do besmisla.

„Možda iz ovoga, gdje nije moglo gore, ispadne nešto najbolje za bosanskohercegovački nogomet, naravno ako naš nogomet ne zapadne u slijepu ulicu, ako ne ostane u totalnom mraku - što je očito bila želja onih koji su digli ruku da se ne usvoji Statut“
, kaže sportski novinar Sinan Sinanović.

Zvanično formiranje Komiteta za normalizaciju, trebalo bi se desiti krajem aprila. Iako ni UEFA ni FIFA nisu potvrdile, počasni predsjednik Fudbalskog saveza Slovenije, Rudi Zavrl, prihvatio je da bude novi predsjednik Komiteta.

Selektor bosanskohercegovačke fudbalske reprezentacije, Safet Sušić, vjeruje da će se status reprezentacije, ali i Saveza, znati do slijedeće kvalifikacione utakmice, koja se igra 3. juna u Rumuniji.

„Obzirom da mislim da FIFA i UEFA vode najveći rat protiv neregularnosti, smatram da neće dozvoliti da se to desi“, zaključuje Sušić.
XS
SM
MD
LG