Dostupni linkovi

Region: Distanca prema promjenama u arapskom svijetu


Svakog gosta pet minuta dosta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:50 0:00
Direktan link


VIDEO: Libija je posljednjih nekoliko godina bila jedno od najznačajnijih tržišta gdje su kompanije iz BiH sklopile poslove vrijedne više od milijardu KM. Ukoliko kriza u ovoj državi potraje, biće to veliki gubitak i za bh. privrednike. Gost TV Libertija je direktor kompanije Hidrogradnja, Semin Mašić. Razgovarala: Marija Arnautović, RSE, 01.03.2011.

Mirjana Rakela

Tunis, Egipat, Oman, Jemen, Jordan i Libija – zemlje su arapskog svijeta u kojima građani uličnim prosvjedima traže promjene dugogodišnjih autoritarnih režima. Sa scene su sišli Hosni Mubarak i Ben Ali , no, drugi vlastodršci ne prezaju od masovne upotrebe sile, kako bi se održali.

Libija je najkrvaviji primjer. Moamer Gadafi u autističnom zanosu ne shvaća da je neodrživ način na koji je u pokornosti držao Libiju.

Kakav je moguć rasplet događaja u arapskom svijetu, te da li su se države regije jasno politički odredile prema promjenama koje zahvaćaju arapski svijet? Do kojeg trenutka ekonomski interesi država regije mogu nadjačati osnovna demokratska i ljudska prava?

Teritorijalno mala Crna Gora, nema značajne političke i ekonomske veze sa Libijom, pa se, kreirajući državnu politiku, čvrsto drži pravca Evropske unije i Ujedinjenih naroda.

Službena Podgorica podržava demokratske promjene, ali postoje i strahovanja zbog mogućnosti da dalji tok događaja krene suprotnim smjerom, ocjenjuje se u tekstu Esada Krcića Podrška sankcijama Savjeta bezbjednosti.

Srbija je kasno reagirala na događanja u zemljama sjeverne Afrike, što se posebno dobro vidjelo u slučaju libijske priče.

To bi za posljedicu moglo imati daljnje pogoršanje slike o zemlji, koja se ionako teško oslobađa lošeg imidža iz prošlosti, piše u tekstu Politika interesa prema Libiji Zoran Glavonjić.

U Bosni i Hercegovini, kriza u zemljama sjeverne Afrike nije izazvala nikakve političke reakcije ili osude. Oglasili su se mahom analitičari, te Ministarstvo vanjskih poslova, preporučujući državljanima BiH da ne putuju u zemlje pogođene nemirima.

Ipak, u Libiji, gdje su i najžešći sukobi, BiH ima i najviše poslovnih veza, vrijednih oko milijardu dolara. Šutnja i izostanak osude zločina, ponajprije onih u Libiji, ističu analitičari u tekstu Kako sačuvati poslovne odnose s Libijcima Dženane Halimović, je pragmatičnog karaktera – a njen je cilj sačuvati poslove, pa nije pametno u neizvjesnoj situaciji stajati na bilo čiju stranu.

Hrvatska je izuzetno zabrinuta za razvoj situacije u arapskim zemljama, posebno u Libiji, zbog mogućeg dugoročnijeg građanskog rata i krvoprolića, ali i zbog prijeteće krize u opskrbi naftom - ističe državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova, Mario Nobilo.

Analitičari međutim misle da se službeni Zagreb prema aktualnim revolucijama u arapskom svijetu zasad ponaša „prilično autistično“, navodi u tekstu Autistična reakcija na zbivanja u arapskim zemljama Ankica Barbir Mladinović.
XS
SM
MD
LG