Dostupni linkovi

Fali novca da bi se slavilo


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Kako će Crnogorci ispratiti Staru i dočekati Novu godinu, ponajviše zavisi od dubine njihovih novčanika. Dok kod novobogataša ili takozvanih „vitezova tranzicije“ važi pravilo - Ima se, može se, kod većine osiromašenih to glasi - Niti se ima, niti se može.

Manje se kupuje – to je prvo što upada u oko posmatraču atmosfere u prodavnicama. Nema gužvi kao nekada, a i razlog je svima poznat. Fali novca da bi se slavilo, kažu građani.

A prodavci muče svoju muku:

„Džabe nam sve, kada niko ne ulazi. “

„Niko ništa ne traži. Obično su naručivali majice ili haljine, a sada ništa. Užas. “


Nekada, u bolja vremena, Nova godina je značila bogatu trpezu, dobar provod, okupljanja prijatelja. Sve to kao da čili kako se ređaju tranzicione godine.

Entuzijazam dočeka i proslave Nove godine danas zavisi isključivo od dubine džepa, a on je kod većine građana gotovo prazan:

„Ne znam šta je po srijedi, ali situacija je vrlo loša.“

„Loše je. Skupoća, besparica. Penzioner sam. Izdržavam kćerku i unuku. Kćerka je diplomirala, ali ne može naći posao. “

„Nije više kao što je nekada bilo, da čovjek za praznike nešto sebi kupi. Toga više nema. “


Prodaja novogodišjih poklona u Istanbulu
Dubai, Njujork, Šarm el šeik - su destinacije o kojima sanja većina Crnogoraca. Većina će i nastaviti samo da sanja, budući da će samo rijetki, dubljeg džepa, spakovati kofere i najluđu noć dočekati u hotelima na dalekom Istoku ili Zapadu.

Interesovanje je nešto veće nego prošle godine, kaže Lidija Mandić iz turističke agencije Milenijum.

„Najveće je interesovanje za Istanbul. Slijede daleke destinacije: Dubai, Kuba i Egipat, Šarm el šeik i Hurgada“
, kaže Mandić.

Oni koji se odluče za Istanbul platiće za šest dana 399 eura, avionski prevoz je uračunat. Ako se odlučite za novogodišnju noć u Dubaiju, morate izdvojiti najmanje 730 eura.

Severina i Džiboni


Crnogorski hoteli tradicionalno nude novogodišnje aranžmane, ali je i ta ponuda, čini se, postala nedokučiva prosječnom građaninu. Kada se pogleda cjenovnik, postaje jasno da će u novogodišnjem programu u hotelima u Crnoj Gori uživati samo oni koji to mogu sebi da priušte.

Bečićki hotel Splendid, prvi sa pet zvjezdica u Crnoj Gori, biće pun tokom novogodišnjih praznika. Osim domaćih, biće i gostiju iz inostranstva, kaže direktor Žarko Radulović.

„Svake godine imamo problem kako da udovoljimo svima. Ove godine smo odlučili da u Kongresnoj dvorani bude organizovan doček za Italijane, kojih ove godine imamo dosta. Njima će svirati bend Orcestro d' Italia, a u glavnom restoranu nastupaće Severina 31. decembra na 1. januar. i 1. januara. na 2. januar“
, kaže Radulović.

A cijene?

„Četiri dana i tri noćenja koštaju 390 eura, sa dočekom i sa uključenim svečanim večerama. Imamo i aranžman od sedam dana koji košta 510 eura, sa uključenim večerama"
, navodi Radulović.

Većina Crnogoraca 2011. ipak će dočekati, ili kod kuće, u kafićima i restoranima, ili na trgovima, gdje će i ovoga puta na otvorenom publiku zabavljati poznate estradne zvijezde.

Tako će na trgu u Budvi, 31. decembra, pjevati hrvatska zvijezda Džiboni i za taj koncert vlada najveće interesovanje.
XS
SM
MD
LG