Dostupni linkovi

Politička javnost u virtuelnoj stvarnosti


Profil Nebojše Medojevića na Fejsbuku
Profil Nebojše Medojevića na Fejsbuku
Sudeći po profilima koje imaju premijer Igor Lukšić, poslanik SDP-a Raško Konjević, te lideri opozicionih stranaka Nebojša Medojević, Srđan Milić i Andrija Mandić i neki drugi političari, stiče se utisak da se dobar dio crnogorske političke javnosti preselio u virtuelnu stvarnost i da uveliko koristi njene blagodeti.

Novi premijer još nije dostigao slavu bivšeg, kako u realnom, tako ni u virtuelnom svijetu, ali mu popularnost, bar na Fejsbuku, rapidno raste.

Koliko zaista Internet i socijalne mreže mogu da koriste nekom crnogorskom političaru, pitali smo lidera Pokreta za promjene, Nebojšu Medojevića, koji je na Fejsbuku najaktivniji od svih pomenutih i ima najviše prijatelja, gotovo 5.000.

„Struktura birača u Crnoj Gori nije takva da se može prići svima preko socijalne mreže i preko Interneta. Mnogi ne vjeruju, mnogi nisu informatički pismeni. Mali je broj onih koji su politički pismeni i zainteresovani, a spremni su za takvu vrstu komunikacije. Ja intenzivno komuniciram. Osluškujem mišljenje ljudi, koji su moji virtualni prijatelji, o nekim političkim stavovima, o nekim kontroverznim političkim stavovima u Crnoj Gori. Ima dosta takvih pitanja, a s druge strane im prezentiram svoje stavove, objavljujući neke autorske tekstove, članke, neke malo duže tekstove na svom profilu“, kaže Medojević.

Kako komunicira političar koji ima profil na FB, ili nekoj drugoj socijalnoj mreži, i njegov virtuelni prijatelj?

Da li je to direktna komunikacija ili se odvija preko ljudi čiji je to posao, kakav je slučaj sa premijerom Lukšićem, koji se doduše ponekada direktno uključi u razmjenu mišljenja i stavova na svom profilom na FB.

Medojević popularan


Jedan od posjetilaca Lukšićevog i profila drugih crnogorskih političara, Milovan Janković, naš zemljak koji živi u Danskoj, hvali takav manir novog premijera, ali hvali i Nebojšu Medojevića koji, kako primjećuje, svakog dana odvoji dio vremena da na FB porazgovara sa prijateljima.

„Sa njim je neposredna komunikacija. Gospodin Medojević često iznosi svoje stavove, ponekada i po pet-šest stavova dnevno. Nekada ih mijenja, a nekada su i protivrječni. Gospodinu Medojeviću svi mi možemo iznijeti svoje stavove i argumente, a ako su jači, često puta ih i uvaži“
, tvrdi Janković.

Premijer Igor Lukšić je u pauzi između brojnih obaveza, koje je preuzeo novom funkcijom, ipak uspio 26. januara, na svom profilu da zahvali svima koji su mu uputili poziv za prijateljstvo, uz poruku kako nije zaboravio da odgovori na njihova pitanja, ali traži razumijevanje zbog toga što mu obaveze ne dozvoljavaju da na svaki post odgovori posebno. Napisao je i da priprema posebnu poruku za sve prijatelje na Facebook-u.

Profesorica i ekspert za PR, Milica Kadić Aković, kaže da komunikacija političara, njihovih pristalica i onih koji bi to mogli da postanu, putem socijalnih mreža nije novost u svijetu, a da je najbolji primjer slučaj američkog predsjednika Baraka Obame, koji je tokom kampanje za predsjednika, zahvaljujući Internet komunikaciji, stigao i u najzabačeniji kutak Amerike.

U čemu je tajna uspjeha komunikacije političara putem socijalnih mreža?

„Platforma društvenih mreža omogućava onima koji žele da uspostave komunikaciju, a ovde prije svega mislimo na političare, da ostvare virtuelnu personalizacija takvog vida komunikacije, što je bukvalno san svakog političara, ukoliko je dobro-misleći. Oni žele da ostvare direktan kontakt sa svojim glasačima ili potencijalnim glasačima“
, kaže Milica Kadić Aković.
XS
SM
MD
LG