Dostupni linkovi

Kultura 2014. u regiji: Od Velikog rata do spašavanja bioskopa


Prizor iz predstave "Mali mi je ovaj grob", 2014.

Sarajevski MESS, Miroova izložba u Zagrebu, crnogorski film "Dječaci iz ulice Marxa i Engelsa", borba za spas beogradskih bioskopa - mogli bi biti kulturni događaji u državama regije.

Naravno, svaki izbor stvar je osobnog stava i pogleda na umjetnost. No, ono što je zajedničko svim zemljama je totalna besparica, za kulturu nikada dovoljno novca, pa je uvijek i prva na udaru kada treba rezati budžetska sredstva. Kulturom se slika jedno vrijeme i jedno društvo.

U temi sedmice istražujemo - mogu li narodi ovdašnjih zemalja biti ponosni na ono što je u segmentu kulture ostvareno tokom 2014.?

Na anketno pitanje preko Facebooka "Šta je za Vas najveći kulturni događaj 2014." odgovorili ste:

  • Aida Kozar predložila je predstavu "Hotel Kosovo" Srpske drame Narodnog pozorišta Priština. "To je mjuzikl reditelja Nenada Todorovića koji na apsurdan način progovara o životu i problemima povratnika na Kosovu poslije konflikta", navodi Kozar.
  • Prema mišljenju Saše Nikolića film "Sjene" Miloša Ljubomirovića je naj film 2014. "Naj događaj u kulturi u 2014. je sasvim sigurno okupacija bioskopa Zvezda u Beogradu", ističe on.
  • Danijela Domazet smatra da je "Uspavanka za Knjigosaura", autorice Jagode Iličić knjiga godine. Knjiga je proglašena za najbolje književno djelo za djecu na prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.
  • Jadranka Barač iz Dubrovnika kaže da nije zahvalno sam sebe predlagati, ali "kad si u malome Gradu i još manjoj državi prepunoj lobija, onda nema drugog načina". Njen je prijedlog roman "Lugareva kuća" u kojem progovora o legendama koje su vezane uz Lokrum, otočić u blizini Dubrovnika.

Ove, 2014., svijet je obilježio stoljeće Velikog rata. Tema se provukla kroz kulturne događaje u regiji, i samoj Bosni i Hercegovini. "Sjećanje na taj rat je sjećanje na početak razdoblja 100 godina plača", kažu sugovornici u priči Bude Vukobrata "Čuvanje sjećanja ili budućnost prošlosti".

Kultura u Crnoj Gori nije na listi prioriteta, ni Vlade u Podgorici, a može se reći ni ukupnog društva. To, međutim, ipak ne znači da u ovoj oblasti nema događaja koji se, po značaju, ne mogu izdvojiti. Izbor, naravno, zavisi od ličnih afiniteta. Više detalja u tekstu Esada Krcića "Kutura opstaje entuzijazmom pojedinaca".

Kultura u Srbiji i dalje prolazi kroz teški period, kako zbog manjka novca i nebrige nadležnih, tako i nedostatka kreativnosti. Scenu je prilično uzburkala nedavna odluka gradskih čelnika da Oktobarski salon postane bijenale, što kulturna javnost tumači kao uvod u njegovo gašenje. Ali, mladi, mahom alternativni autori, pokrenuli su bitku za spas beogradskih bioskopa i snalazeći se uspjevaju da ožive sve siromašniju kulturnu scenu. Bilježi Milan Nešić u tekstu "Političko nasilje nad Oktobarskim salonom najdogađaj u kulturi".

Hrvatska kultura, usprkos tužno malim sredstvima iz državnog proračuna, ne samo da uspijeva držati glavu iznad vode, nego bilježi i značajne rezultate. Pročitajte priču Enisa Zebića "Sramotno izdvajanje za kulturu nije omelo kreativce".

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG