Dostupni linkovi

Tema sedmice: Ima li zdravog humora na Balkanu


Politička karikatura Predraga Koraksića Coraxa
Politička karikatura Predraga Koraksića Coraxa
Znanstvenici kažu da je jedan od najboljih lijekova za mnoge boljke humor i smijeh. Da li su na to zaboravili građani u državama regije? Možemo li se još uvijek smijati jedni drugima, susjed susjedu?

Što je s duhom naroda koji je svojedobno sjajno ocrtao i ismijao Hašek u svom vojniku Švejku? Kakva je danas politička satira i karikatura? Ima li danas zdravog humora na Balkanu?

Nekada je humor bio zdraviji, smisleniji i sadržajniji, kažu u Crnoj Gori. Crnogorci su se znali šaliti na vlastiti račun, na svoje radne i druge navike.

Nije bilo svetih ili zabranjenih tema, a one škakljivije, ili politički opasnije, znali su lijepo upakirati. A danas, kažu sugovornici Predraga Tomovića: Crnogorska stvarnost nadmašuje svaku karikaturu.

Malo je onih koji se ne sjećaju replika iz jednog od kultnih srpskih filmova Balkanski špijun, o političkoj paranoji bivšeg staljiniste Ilije Čvorovića.

Ali, dok je u jednopartijskom vremenu satirična žaoka bila usmjerena na pojave, danas su na njenoj meti pojedinci sa imenom i prezimenom. Satirična žaoka danas je usmerena ka politici, konstatuje u svom tekstu Ljudmila Cvetković.

Teška socijalno-ekonomska situacija, te sve neizvjesnija budućnost u poslijeratnoj BiH, iz života običnih građana gotovo je izbrisala smisao za humor i osmijeh s lica. Humorističke serije sve su rjeđe jer nisu komercijalne.

Sve je manje za kulturu, pa tako i za satirične novine, a iz bosansko-hercegovačkih medija gotovo je protjerana i karikatura. Žana Kovačević kaže da su u svakodnevnom životu Bosanaca i Hercegovaca tek ostali vicevi o Muji i Sulji i navodi da su: Političari gledaniji od humorističkih serija.

Hrvati se nisu spremni smijati na vlastiti račun. Smijeha je općenito manje nego u prijašnjim vremenima.

Manje je političkih viceva, a humor je postao okrutniji, osobito među mladom generacijom – ističu ugledni hrvatski komičari, karikaturisti i teatrolozi u tekstu Ankice Barbir Mladinović.
XS
SM
MD
LG