Dostupni linkovi

Tema sedmice: Od Jadrana do Sredozemlja na rate


Tursko ljetovalište Bodrum
Tursko ljetovalište Bodrum
Refren poznate pesme Ovog leta idem na more, grupe Gordi, s kraja 1970-ih, aktuelan je i sada, jer sa početkom leta, pogotovo po ovim vrućinama, mnogi građani Balkana razmišljaju gde će na odmor, bez obzira na ekonomsku krizu koja ne jenjava.

Međutim, ljudi se dovijaju na razne načine - pozajmice, odloženo plaćanje, važno je, makar nakratko predahnuti, izvući se iz sumorne svakodnevice i stvoriti privid normalnog života. Naravno, najbrže odu najjeftiniji i najskuplji aranžmani, što je posledica i pokazatelj krize i raslojavanja stanovništva.

Jadran je i dalje atraktivan, ali Grčka i Turska sve više preuzimaju primat kao poželjne destinacije balkanskih turista. Razlog za to je sve manje politika, a sve više cene i usluge. Istovremeno, ulazak Hrvatske u Evropsku uniju 1. jula iskomplikovaće dolazak turista iz susedstva, pre svega iz Bosne i Hercegovine.

Ni ova godina nije izuzetak. Uprkos krizi, između 800.000 i milion građana Srbije, i ove godine će otputovati na letovanje - uglavnom u inostranstvo, većinom u Grčku. Nije zanemarljiv ni broj onih koji se odlučuju za Tursku.

Države regiona, ne samo Hrvatska, nego i nekada tako popularna Crna Gora, danas su na dnu liste destinacija za koje su zainteresovani turisti iz Srbije. Tako je od reklame za Hrvatsku, koja je, ne tako davno, krasila Beograd, uz poruku „Tako lepa, tako blizu“, ostalo tek sećanje na zgodno rimovanje, ali ne i bitno veće interesovanje.

Pri tome, one koji u Srbiji sebi mogu priuštiti letovanje, nisu zastrašili ni dramatični snimci koji su ove sezone noseći u svetskim medijima, beleži Miloš Teodorović u tekstu Na odmor ide ko nema para.

Ekonomska kriza diktira kako će građani Bosne i Hercegovine ove godine provesti odmor. Većina se na razne načine dovija kako pronaći novac za letovanje, a oni koji bi i mogli da priušte nekoliko dana boravka na moru, uglavnom biraju Tursku ili Hrvatsku. Jedino što građane Bosne i Hercegovine zbunjuje je način prelaska granice susedne Hrvatske, nakon što 1. jula postane članica EU, pa bi se to moglo odraziti na masovnost odlaska na hrvatsku obalu.

Bosancima i Hercegovcima, čak ni putovanje do domaćeg letovališta Neum, neće biti jednostavno, jer jedini dobar put vodi preko Hrvatske, navodi Aida Đugum u tekstu Ljetovanje na dvanaest mjeseci.

Prvi put u 11 godina, više od polovine hrvatskih građana godišnji će odmor provesti kod kuće – pokazuju poslednja istraživanja GFK agencije, a i brojne medijske ankete.

Oko 48 posto ih planira da negde odu, ali samo na nekoliko dana i uglavnom na hrvatsku obalu, a traže se kraći i jeftiniji aranžmani, piše Ankica Barbir Mladinović u tekstu Kraći odmor za što manje novca.

Crna Gora orijentisana je na turiste iz drugih zemalja, ali to ipak ne znači da građani Crne Gore ne putuju u inostranstvo.

Sudeći po strukturi ponude turističkih agencija, ali i iskazima samih građana, lako se može zaključiti da izbor destinacije ne diktira želja već, pre svega - dubina novčanika.
Osim prirodnih lepota, turisti pre svega strani, uživaju u ukusnoj balkanskoj kuhinji, Uostalom, gastro turizam je sve popularniji.

Crna Gora sve češće je odredište svetski poznatih imena iz politike, biznisa, umetnosti. U njihovom dočeku najzaposleniji su šefovi kuhinja, čija trpeza mora biti nacionalno originalna, ali i dovoljno moderna da ispuni ukuse svetskih putnika.

O tome gde letuju građani Crne Gore i šta Crna Gora nudi turistima u tekstu Esada Krcića i Jasne Vukićević Destinaciju za ljeto diktira novčanik.
XS
SM
MD
LG