Dostupni linkovi

Telekom i Telenor uzeli milione eura od pretplatnika


Ilustracija
Iz Centra za zaštitu potrošača tvrde da ne postoji veća pljačka u novijoj istoriji Crne Gore od one koju provode mobilni operatori Telenor i T-Mobile koji su, kako tvrde u toj organizaciji samo na decembarskim računima opljačkali potrošače za tri miliona eura, dok ukupna vrijednost nezakonito stečenog profita iznosi do 50 miliona.

Ako telefonski poziv sa vašeg mobilnog telefona traje nekoliko sekundi operatori, Telekom i Telenor će vam to naplatiti kao da ste razgovarali cijeli minut, tvrde u Centru za zaštitu potrošača (CEZAP).

Zaokruživanje trajanja poziva na taj način je protivzakonito, kaže Predrag Boljević iz CEZAP-a.
Predrag Boljević iz CEZAP-a: Agencija za elektronske komunikacije galantno potpisuje cjenovnik i potpisala je najnovije cjenovnike operatora u kojim jednostavno piše da se prvi tarifni interval zaokružuje na prvih 60 sekundi.

"Prosto i jednostavno – to je krivično djelo računarske prevare, opisano u Krivičnom zakonu Crne Gore gdje je predviđena kazna do 12 godina zatvora. Znači, naš zakonodavac je vrlo precizan u Zakonu o elektronskim komunikacijama i Zakonu o zaštiti potrošača gdje eksplicitno piše da se javna usluga građaninu mora naplatiti isključivo u obimu u kojem je ostvarena. Nikakva zaokruživanja tu nijesu dozvoljena. Agencija za elektronske komunikacije, međutim galantno potpiše cjenovnik i potpisala je najnovije cjenovnike operatora u kojim jednostavno piše da se prvi tarifni interval zaokružuje na prvih 60 sekundi i kraj", navodi Boljević.

I pored toga, prije dva dana je objavljeno da vodeći mobilni operatori u Crnoj Gori Telenor i T-Mobile, iza kojih stoje norveški i njemački kapital, naplaćuju svojim korisnicima kratke razgovore kao da su pričali minut, što se i navodi u cjenovnicima, doduše sitnim slovima.

Iz Telenora su nam rekli kako oni pozive tarifiraju po propisima.

"Telenor razgovore svojih korisnika tarifira, ili po sekundi ili u drugačijem tarifnom intervalu što zavisi od paketa koji su korisnici sami odabrali. To nije nikakva novina kada je u pitanju ponuda koju ima Telenor. One su kreirane shodno korisničkim potrebama, a u skladu su sa važećom zakonskom regulativom i praksom u zemljama regiona i EU", kaže Portparolka Telenora Crna Gora Adrijana Husić.

Iz Telekoma su nam saopštili da u ponudi T-Mobile-a postoje različiti tarifni paketi, a korisnik može sam da odabere, shodno individualnim potrebama i mogućnostima paket koji mu najviše odgovara. Primjenjuje se i tarifiranje po sekundi, ali su najpopularniji paketi sa tarifiranjem na sekund poslije prvog minuta.

Naglašavaju da je način tarifiranja koji primjenjuje ta kompanija u skladu sa standardnom praksom u zemlji i regionu i usaglaseno je sa postojećom zakonskom regulativom.

Linija između biznisa i lopovluk

Iz CEZAP-a kažu da praksu zaokruživanja razgovora na minut Telekom i drugi operateri provode i u pojedinim zemljama regiona, kao na primjer u Bosni i Hercegovini, ali i u nekim evropskim zemljama gdje zakon nije, kao u Crnoj Gori uredio da građanin plaća onoliko koliko je trajao razgovor.
Ilustracija
Ilustracija

Na pitanje da li mobilni operatori u Crnoj Gori krše zakon, odnosno potkradaju crnogorske građane od direktora Agencije za elektronske komunikacije Zorana Sekulića nijesmo dobili konkretan odgovor.

Umjesto odgovora dobili smo objašnjenje da se telefonski razgovori naplaćuju po sekundi ali da ima i, kako kaže Sekulić jeftinijih paketa gdje se operatorima ostavlja da razgovore tarifiraju na 15 ili 30 sekundi ili na minut.

"Znači operator nudi te pakete ali samo ako korisnik potpiše ugovor da pristaje na takve mogućnosti. Mnogi korisnici su pristali", navodi Sekulić.

Na pitanje da li je istražio da li je bilo zloupotreba, odnosno tarifiranja na taj način onih koji nijesu potpisali te ugovore, odgovara:

"Mi smo utvrdili da takvih prigovora do sada nije bilo".

Nezakonito zaokruživanje razgovora na minut, kaže Predrag Boljević iz CEZAP-a traje još od jula 2008. godine, kada je usvojen Zakon o telekomunikacijama.

No, to je samo vrh ledenog brijega.

Boljević tvrdi da se milioni eura kradu od građana na način što Telekom ne posjeduje atestirani mjerač trajanja telefonskih poziva.

"U čitavom sistemu Dojče Telekoma u svijetu, jedino crnogorski Telekom nema podatak da li uopšte ima mjerilo, a ne da li je to mjerilo ispravno. Možete da zamislite, milijarde eura su crnogorski građani fakturisani na to, a mi nijesmo znali da li to uopšte imamo", napominje Boljević.

U CEZAP-u naglašavaju da su još prije 14 mjeseci Parlamentu, Vladi i državnom tužiocu podnijeli kompletnu elaboraciju koja pokazuje kako operateri varaju građane kršeći zakon.

Za Predrag Boljevića koji tvrdi da mobilni operatori pljačkaju crnogorske građane, jako je važno da nadležni u Crnoj Gori shvate ključnu stvar.

"Zna se šta je biznis, a zna se šta je lopovluk. To nijesu iste kategorije. Nije strateški investitor koji ovo radi crnogorskim građanima. Niko neće ovdje doći da nama pomaže. Svi su došli da sebi pomognu i da što više uzmu od ove zemlje", kazao je on.
  • 16x9 Image

    Predrag Tomović

    Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG