Dostupni linkovi

Telekom Srbija za RSE: DNS serveri radili bez problema


Sedište Telekoma Srbija, Beograd, avgust 2020. godine
Sedište Telekoma Srbija, Beograd, avgust 2020. godine

"DNS serveri Telekoma Srbija nisu imali problema u radu", navode za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz kompanije Telekom Srbija, u vezi sa otežanim pristupom sajtovima koji imaju .rs domene, koji je zabeležen 11. oktobra.

"Primećen je otežan pristup do nekih sajtova sa .rs domena usled opterećenja koje se javilo na serverima RNIDS-a, što je potvrđeno i saopštenjem koje je objavio RNIDS", navode iz Telekoma Srbija.

Dodaju kako je otežan pristup evidentiran u periodu između 13 i 14 sati. "DNS serveri Telekoma Srbija nisu imali problema u radu tokom ovog perioda", navodi se.

DNS je skraćenica za Domain Name System i predstavlja jednu od ključnih komponenti interneta, koja je u osnovi sistem koji pretvara imena računara (hostnames) u IP adrese.

Novinari RSE su 12. oktobra zatražili dodatne informacije od najvećeg državnog pružaoca internet usluga Telekoma Srbija.

Pitanja su se odnosila na informaciju Nacionalnog registra internet domena (RNIDS) od 11. oktobra kojim se između ostalog navodi da je do otežanog pristupa sajtovima sa domenom .rs došlo zbog "tehničkog problema kod pružaoca internet usluga u Srbiji", kao i da "RNIDS zajedno sa pružaocima usluga koji su napadnuti radi na otklanjanju problema".

Telekom Srbija, u većinskom vlasništvu države, jedan je od najvećih pružaoca Internet usluga u Srbiji.

Koju vrstu tehničkih probelma u radu je Telekom Srbija zabeležio tokom 11. oktobra, odnosno da li je zabeležena neka vrsta napada na infrastrukturu ove kompanije, pitanja su koja je RSE poslao Telekomu dan nakon otežanog rada sajtova.

Nacionalni registra internet domena (RNIDS) izdao je novo saopštenje u kasnim popodnevnim časovima 12. oktobra u kome se između ostalog navodi da je izvesno da su se RNIDS-ovi servisi našli pod opterećenjem usled napada na infrastrukturu koju RNIDS koristi.

Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije", skraćeno RNIDS, upravlja registrom naziva nacionalnih internet domena .RS i. SRB, kao i internet infrastrukturom od posebnog značaja za funkcionisanje interneta u Srbiji.

Pomenutim saopštenjem potvrđeno je da se radi o DDoS napadu, ali ostaje nejasno na koje je pružaoce internet usluga u Srbiji napad bio usmeren.

DDoS predstavlja višestruki napad sa ciljem onemogućavanja ili ometanja funkcionisanja IKT sistema (engl. "Distributed denial-ofservice attack" – DDoS).

"Naši serveri pružali su odgovor na upite", navode iz RNIDS-a u saopštenju od 12. oktobra i dodaju da ne mogu da imaju uvid u to kakvi se napadi i sa kojim uticajem dešavaju na drugim sistemima, odnosno šta je sve od infrastrukture pružalaca internet usluga (ISP, DNS rizolveri, hosting…), bilo izloženo napadima.

Novinari RSE nisu uspeli da dobiju zvanične potvrde o kojoj vrsti napada je reč, na koji deo infrastrukture se odnosio, kada je počeo i na koji način je razrešen.

Detalje o ovom slučaju RSE nije uspeo da dobije od Nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima (CERT), ali ni iz Nacionalnog registra domena (RNIDS).

Tokom 11. oktobra na društvenim mrežama različiti internet provajderi i kompanije koje pružaju usluge web hostinga obaveštavale su klijente da imaju poteškoće u radu. Kompanije sa kojima je RSE razgovarao potvrdile su nije bilo problem na infrastrukturi tokom 11. oktobra.

XS
SM
MD
LG